![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Különleges, olívával és sonkával töltött kenyér – A venezuelai finomság az ünnepi asztalon is megállja a helyét
![sonkás olívás kenyér cover](https://kep.index.hu/1/0/4077/40779/407794/40779437_3111815_e65da103d97aa5f7997153eec2ba5383_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Venezuelában ez a töltött kenyér a karácsonyi asztalra kerül, te is készítsd el az ünnepre.
A venezuelai sonkás kenyér receptje egy pék fejéből pattant ki, amikor nem tudott mit kezdeni a maradék sonkával. A kenyérbe aztán olívabogyó is került, így kínálják a dél-amerikai városban. Ott leginkább karácsonykor készítik, de természetesen máskor is megsütheted. A tészta egy picit édeskés, kalácsszerű, kifejezetten illik a sonka sósságához, kelt tésztával pedig mindig öröm dolgozni.
Ha szereted az olívát, de nincs türelmed várni, míg megkel a tészta, akkor ezt a sajtos-olívás kenyérkét süsd meg. A sonkás kenyér minden formában nagy kedvenc, ha extrát szeretnél, akkor ezt a sajttal-sonkával töltött bundás kenyeret is próbáld ki.
Olívával és sonkával töltött kenyér
![sonkás olívás kenyér recept ok](https://kep.index.hu/1/0/4077/40779/407794/40779449_e787f92f3acb7c23448264e92df08d7b_wm.jpg)
Hozzávalók 10 személyre
- 550 gramm liszt
- 220 milliliter víz
- 20 gramm élesztő (instant)
- 1.5 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál mustár
- 70 gramm vaj
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 500 gramm sonka
- ízlés szerint olívabogyó
Elkészítés:
A lisztet, a vizet, a cukrot, a sót, az élesztőt, a mustárt, a vajat tegyük egy tálba és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Hagyjuk, hogy a tészta a duplájára keljen. Ha megkelt, vágjuk félbe, és mind a két félből vágjunk le két egyforma kis darabot, majd tegyük őket félre, ezekre később lesz szükség.
Vegyük magunk elé a két nagyobb darab tésztát. Nyújtsuk ki az egyiket téglalap alakúra, majd szórjuk rá az olívabogyókat és fektessük rá a sonkaszeleteket úgy, hogy a felső 1/4-ét szabadon hagyjuk. A szabadon hagyott részt egy éles késsel átlósan vagdossuk be. Óvatosan tekerjük fel a tésztát úgy, hogy a bevagdosott vége legyen felül. Ismétejük meg ugyenezt a másik tésztával is.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A két pici maradék tésztából sodorjunk kis rudat, és tekerjük be vele a kenyereket, aztán óvatosan fektessük őket a tepsire. Hagyjuk még 10 percet kelni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tojást kicsit verjük fel, és kenjük meg vele a kenyereket. Óvatosan szurkáljuk meg villával, hogy a sütés közben keletkező felesleges gőz távozhasson.
Süssük 30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Ha kihűlt, szeletelhetjük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!