Az omlettes tekercs sokkal finomabb, mint gyerekkorunk rántottás szendvicse
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Ha megtöltjük egy rakás jó dologgal az omlettet, aztán feltekerjük, nem csak szép lesz, de szállítható is.
Az omlett tulajdonképpen nem más, mint egy puccos rántotta. Azon túl, hogy sokkal szebb, a rántottától teljesen különböző, szilárd és egynemű az állaga. Itt látszik a legjobban, mennyit számít egy étel esetében a textúra: a különbség csak annyi, hogy keverem vagy nem, mégis egy egészen más étel lesz a végeredmény.
Ennek nem csak esztétikai előnyei vannak, de jelen esetben praktikus tulajdonságai is: ha az omlettet megsütjük, megtöltjük és feltekerjük, egészen jól szállítható tízórai lesz belőle, ami, mondjuk egy kihűlt rántottával ellentétben, még finom is. Szóval nem gyerekkorunk sulibüfés rántottás szendvicseire kell asszociálni itt, valami sokkal jobb dologról van szó.
Sonkás-sajtos omlett-tekercs
Hozzávalók
- 2 darab tojás
- 1 marék reszelt sajt
- 2 szelet sonka
- 3 darab olajbogyó
- 1 csipet só
- 1 kiskanál vaj
Elkészítés:
A tojásokat tálba ütjük, felverjük, sózzuk. Egy teflonserpenyőt felhevítünk, beletesszük a vajat, majd mikor elolvadt, beleöntjük a tojást. Alacsony lángon megvárjuk, míg egészen megsül, majd mikor már csak a közepén lágy, átcsúsztatjuk egy deszkára vagy tányérra az egészet. Megszórjuk a sajttal, ráfektetjük a sonkaszeleteket, megszórjuk a bogyókkal, majd ha kihűlt, feltekerjük.
Fotó: Ács Bori/Sóbors