Színesek, mutatósak és nagyon finomak az omlós kekszek: lepd meg velük a szeretteidet

Nyomtatás
kkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az a legszebb karácsonyi ajándék, ami szívből jön, készíts mutatós kekszeket, majd tedd őket dobozba, a bájos meglepetésnek mindenki örülni fog.

Az ünnep közeledtével mindig nagy örömmel szedem elő a karácsonyi sütikiszúró készletem, alig várom, hogy mindegyiket kipróbáljam. Ilyenkor a konyhám kekszgyártó kisüzemmé válik, igyekszem minél több cuki sütisdobozt megtölteni, amelyekkel meglepem a szeretteimet.

Szerintem a linzeralapú keksz a legjobb gasztroajándék. A begyúrt, morzsaállagú tésztát 2-3, de akár még négy részre is oszthatod, igaz, ilyenkor az alapanyagok mennyiségét érdemes növelni. A tésztagombócokhoz adj ételfestéket, kakaót, rumot vagy kávét, majd a kinyújtott alapot különböző formákkal szúrd ki és süsd meg. Ha van kedved, a kész finomságokat tej- vagy fehér csokoládéba márthatod, szórhatsz rájuk ehető dekorációkat, cukorkát, gyöngyöket, kókuszreszeléket, durvára vágott diót, mogyorót. A kisült formákat édes töltelékkel is megkenheted, majd illeszd őket össze úgy, mintha linzert vagy islert készítenél. A lényeg, hogy egy alaptésztából egy kis kreativitással mennyi mindent kihozhatsz.

Pakold a finomságokat mutatós dobozba, üvegbe, tegyél rá egy kis kártyát, amelyre írj szívből jövő üzenetet: a karácsonyi keksszel biztos, hogy örömet okozol a szeretteidnek.

Omlós karácsonyi keksz

kkct

Hozzávalók 45 darabhoz

  • 350 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
  • 140 g porcukor
  • 250 g vaj
  • 2 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál kakaó
  • lekvár ízlés szerint
  • csokimáz ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Először a következő száraz hozzávalókat keverjük össze: liszt, sütőpor, só, vaníliás cukor, porcukor. Adjuk hozzá a hideg vajat és a tojássárgáját.

Az összedolgozott, morzsaszerű tésztát osszuk két részre. Az egyikhez keverjünk kakaót, a másikat hagyjuk simán. A tésztákat gyúrjuk gombóccá, majd csomagoljuk őket folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe.

A tésztát nyújtsuk ki, szúrjuk ki tetszőleges ünnepi formákkal. A kiszúrt tésztát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.

Várjuk meg, míg a kekszek kihűlnek, majd cicomázzuk őket kedvünkre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon