
Kevert tésztás, nyári barackos pite: krémesre sül benne a gyümölcs
Dobd fel az egyszerű kevert tésztát puha, lédús sárgabarackkal: a süti tetejére kókuszos-cukros réteg kerül.
Az eper az egyik legjobban várt gyümölcse a tavasznak. Noha pici magjait nem mindenki kedveli, számtalan leves, desszert és lekvár elképzelhetetlen lenne nélküle.
Ez alkalommal egy egyszerű, kevert tésztás epertortát készítünk el, amelyben a lédús eper még a piskóta tésztáját is puhává teszi, és képes lesz enyhén rózsaszínesre színezni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy 22 cm-es tortaformát vajazzunk ki, majd béleljük ki sütőpapírral is.
Az epret mossuk meg, majd tegyük papírtörlőre. Kb. az egyharmadát vágjuk fel 1,5 cm-es darabokra. A maradékot vágjuk félbe. Tegyük félre.
A nedves hozzávalókat az eper kivételével tegyük bele egy nagy tálba, majd 1-2 perc alatt keverjük össze.
Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és az egészet keverjük csomómentesre.
A tészta felét öntsük bele az előkészített tortaformába.
A tetejére tegyük rá elszórva a felkockázott epret.
Végül erre öntsük rá a maradék tésztát, és várjuk meg, amíg az szépen elterül a formában.
A legvégén halmozzuk rá a tetejére a félbevágott epreket is úgy, hogy azok a magvas oldalukkal felfelé nézzenek.
Süssük kb. 50 percig, vagy amíg a tűpróba nem igazolja, hogy a sütemény belseje is megsült. Ha mégsem sülne még át teljesen ennyi idő alatt, akkor fedjük le a tetejét alufóliával, és így süssük további 10-15 percig, hogy a teteje nehogy megégjen.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, majd pihentessük a rácson kb. 15 percig, mielőtt kivennénk a formából.
További 15 percig még pihentessük, majd hintsük meg porcukorral, kínáljunk mellé tejszínhabot vagy fagylaltot, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu