Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha

2
Nyomtatás
epertorta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az eperszezon beköszöntével ismét megannyi csodás, kevert tésztás süteményt készíthetsz el: ezúttal egy egyszerű epertortát mutatunk.

Az eper az egyik legjobban várt gyümölcse a tavasznak. Noha pici magjait nem mindenki kedveli, számtalan leves, desszert és lekvár elképzelhetetlen lenne nélküle. 

Ez alkalommal egy egyszerű, kevert tésztás epertortát készítünk el, amelyben a lédús eper még a piskóta tésztáját is puhává teszi, és képes lesz enyhén rózsaszínesre színezni.

Omlós, kevert tésztás epertorta

epertorta

Hozzávalók x cm-es formához 22 cm átmérőjű formához

A tortához:

  • 500 g eper
  • 200 g kristálycukor
  • 120 ml olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 1 ek. citromhéj
  • 60 ml citromlé
  • 250 g joghurt
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 300 g búzaliszt
  • 4 tk. sütőpor
  • 1 csipet

A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • eper
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy 22 cm-es tortaformát vajazzunk ki, majd béleljük ki sütőpapírral is.

Az epret mossuk meg, majd tegyük papírtörlőre. Kb. az egyharmadát vágjuk fel 1,5 cm-es darabokra. A maradékot vágjuk félbe. Tegyük félre.

A nedves hozzávalókat az eper kivételével tegyük bele egy nagy tálba, majd 1-2 perc alatt keverjük össze.

Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és az egészet keverjük csomómentesre.

A tészta felét öntsük bele az előkészített tortaformába.

A tetejére tegyük rá elszórva a felkockázott epret.

Végül erre öntsük rá a maradék tésztát, és várjuk meg, amíg az szépen elterül a formában.

A legvégén halmozzuk rá a tetejére a félbevágott epreket is úgy, hogy azok a magvas oldalukkal felfelé nézzenek.

Süssük kb. 50 percig, vagy amíg a tűpróba nem igazolja, hogy a sütemény belseje is megsült. Ha mégsem sülne még át teljesen ennyi idő alatt, akkor fedjük le a tetejét alufóliával, és így süssük további 10-15 percig, hogy a teteje nehogy megégjen.

Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, majd pihentessük a rácson kb. 15 percig, mielőtt kivennénk a formából.

További 15 percig még pihentessük, majd hintsük meg porcukorral, kínáljunk mellé tejszínhabot vagy fagylaltot, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon