Isteni, habkönnyű diplomatakrém vaníliával: bármilyen sütivel működik

diplomatakrem2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fánkba, égetett tésztába töltve, rétegezve, szinte bármilyen süteményhez jól passzol a selymes, vaníliás, habos diplomatakrém.

A diplomatakrém klasszikus francia recept alapján készül, lényegében a vaníliás cukrászkrém és a tejszínhab találkozásából született. Utóbbitól könnyedebb, habosabb lesz, tökéletesen működik fánkok, különböző édes tészták töltelékeként, de dekorálni is lehet vele.

Ha nem azonnal használnád fel a krémet, hanem a hűtőben tárolnád, érdemes fixálni, hogy ne essen össze – ezt porzselatinnal teheted meg. Ebben az esetben 1,5 tk. zselatint keverj össze kb. 2 ek. hideg vízzel, majd forgasd a forró vaníliakrémbe, amint az elkészült. 

Diplomatakrém

diplomatakrem

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 500 ml zsíros tej (3,5%)
  • 1 db vaníliarúd
  • 4 db tojássárgája
  • 40 g keményítő
  • 100 g cukor
  • 1 csipet
  • 30 g vaj
  • 200 ml habtejszín (30%-os)
Recept idők

Elkészítés:

A tejet öntsük egy lábasba. A vaníliarudat vágjuk félbe, a kikapart magját szórjuk a tejbe, tegyük bele a rudat is. Addig melegítsük a tejet, míg gyöngyözni nem kezd. Ha gyöngyözik, a vaníliarudat szedjük ki belőle.

Közben a tojássárgákat keverjük össze a keményítővel, a cukorral és a sóval egy hőálló tálban. 

Folyamatos kevergetés mellett, lassan csurgatva öntsük a forró tej felét a tojásos keverékre, keverjük simára. Öntsük vissza az egészet a maradék tejhez, közben szintén folyamatosan kevergessük. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg besűrűsödik.

Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat. Ha elolvadt, a selymes krémet szűrjük át egy apró lyukú fémszitán. 

Fedjük le a kész krémet folpackkal, majd várjuk meg, míg teljesen kihűl.

Ha kihűlt, robotgép segítségével verjük fel, hogy újra krémes legyen.

Egy másik tálban verjük habbá a tejszínt, majd forgassuk bele a vaníliakrémbe, együtt is habosítsuk őket. 

A kész krémet aztán már használhatjuk is, vagy hűtőben tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük