Így készül az orgonás cukor: sütikbe, teába és testápolásban is szuper

Orgonas-cukor-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készítsd el egyszerűen ezt a nem mindennapi ízesítőt, és őrizd meg vele a tavasz hangulatát hónapokig.

Használd ki az orgonaszezont: egy egyszerű és szórakoztató módszerrel hosszú távon megőrizheted az illatozó virág aromáját, és sokféleképpen felhasználhatod. Mert bizony az orgona is ehető virág, ha nem tudtad volna!

Az orgonás cukor elkészítése nagyon hasonlít a vaníliás cukoréra: az orgona virágait csupán össze kell keverned a cukorral, és néhány napig állni hagynod őket egy lezárt befőttesüvegben vagy tárolóedényben. Ezalatt a cukor kellemes orgonaillatú lesz, és még a legegyszerűbb süteményeket és desszerteket is különleges édesen virágos ízűvé varázsolhatod vele.

A művelethez mindössze orgonára, kristálycukorra és egy befőttesüvegre lesz szükséged, és kevés türelemre, amíg az orgonáról leszedegeted az apró virágokat, és persze kivárod, hogy a virág aromája átjárja a cukrot. Fontos, hogy az üveget tartsd távol a közvetlen napsütéstől, és naponta egyszer alaposan rázd fel újra. Az orgonás cukrot felhasználhatod piskótákhoz, kekszekhez vagy muffinokhoz, de a teádat is ízesítheted vele. Mivel az orgonának is van egy enyhe citrusos mellékíze, ezért remekül párosítható bármilyen citromos desszerttel.

És ha ez még mindig nem győzött meg arról, hogy te is elkészítsd ezt a nem mindennapi receptet, akkor a következő felhasználási módja meg fog. Kevés kókuszolajjal ugyanis szuper bőrradírt készíthetsz belőle. Az otthoni spaélményért keverj 2 rész orgonás cukorhoz 1 rész kókuszolajat, és zuhanyzás közben masszírozd át vele a bőrödet.

Orgonás cukor

Orgonas-cukor

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 0.5 bögre orgona
  • 1 bögre kristálycukor (kb. 200 g)
Recept idők

Elkészítés:

Az orgonát alaposan rázzuk meg, hogy a benne élő bogarak távozzanak. Óvatosan szedjük le a szárról a virágokat, majd, ha összegyűlt a kellő mennyiség, tegyük befőttesüvegbe, és kanalazzuk rá a cukrot. Fedjük le, alaposan rázzuk össze, és száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk legalább 3 napig, de a legjobb az 1 hét. Ha letelt az idő, a cukrot szitáljuk ki az orgona közül.

Tipp: mivel a cukor kissé átnedvesedik az orgonától, az összekeverés utáni napon érdemes lehet 1-2 órára kiborítani egy tálcára vagy sütőpapírra, hogy kiszáradjon.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük