Mamaféle őszibarackbefőtt: a gyümölcs hónapok múlva is ropogós marad

bcov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A nyár kedvenc gyümölcseinek édes zamatát télen is élvezhetjük, ha időt szánunk rá - lekvárok, szörpök vagy befőttek formájában tehetjük el őket.

A nyári gyümölcsök színes választékában mindenkinek megvan a maga nagy kedvence, amiből, ha lehetőség adódik, érdemes pár üveg finomságot eltenni télire. Főleg az olyan mézédes csodákat, mint a barack, vétek lenne kihagyni, nemcsak lekvár, hanem befőtt formájában is tartósíthatjuk. Gondoljatok csak bele, milyen jó lesz a hideg beköszöntével házi barackbefőttel felidézni a nyarat, akár tejberizzsel falatozva.

Ahhoz, hogy ízletes és szép legyen a befőttünk, fontos, hogy egészséges, ép, alaposan megtisztított barackkal dolgozzunk. Pucolás után hideg citromos vízbe kerüljön a gyümölcs, így megőrzi szép színét, nem barnul meg, hónapok múlva is roppanós marad az őszibarack húsa.

Őszibarackbefőtt

bct

Hozzávalók 5 darabhoz

  • 8 kilogramm őszibarack
  • 3 deciliter citromlé
  • 5 liter víz
  • 1 kilogramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy edénybe 2,5 liter vizet öntünk, elkeverünk benne 2 deciliter citromlevet, majd a megmosott, héjától és magjától megszabadított barackot negyedekre vagy félbevágjuk, beletesszük, így nem barnul meg.

Egy másik lábasba szintén 2,5 liter vizet teszünk, belekeverjük a cukrot, 1 deci citromlevet, felforraljuk.

A barackról leöntjük a citromos vizet, majd 2-3 adagban beletesszük a cukorszirupba, körülbelül 5 perc alatt megfőzzük. Fertőtlenített üvegekbe pakoljuk a gyümölcsöket a forró főzőlével (szirup) együtt, lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük, csak utána állítjuk a kamra polcára.

A receptben írt mennyiség 5 darab 8 decis üveg megtöltésére lesz körülbelül elegendő.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon