Mennyei meggyes pite: vastag töltelék kerül az omlós tésztára
A meggyszezon már-már kötelező sütije a meggyes pite, és ha igazán mutatósra készítenéd, akkor rácsos tetővel süsd!
Ha a piték rajongója vagy, akkor kötelező elkészítened ezt az őszindító, fűszeres almást. Az elterjedtebb magyaros, szögletes formátum helyett ezúttal piteformában sütöttem, a recept egyszerűségén azonban ez semmit sem változtat, cserébe viszont kissé ünnepélyesebb lesz a megjelenése.
A recept különlegessége, hogy a tésztához növényi vajalternatívát használtam (nem ugyanaz, mint a margarin!), amit természetesen vajjal is helyettesíthetsz, de fölösleges (főleg az árát tekintve). Az eredmény mindkettővel ugyanolyan omlós és finom, ráadásul semmilyen tejterméket nem tartalmaz, így a laktózérzékeny vagy vegán családtagok is nyugodtan megehetik.
Az almát sem a megszokott módon, reszelve töltöttem a pitébe, hanem hámozás után negyedekbe vágtam, és vékonyan felszeleteltem: így szintén gyorsan átsül, de minden falatra jut egy lédús gyümölcsdarab. A megadott mennyiségekhez egy 25 cm-es piteformát használtam.
A tésztához keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, majd felkockázva adjuk hozzá a vajalternatívát. Egy kanállal vagy kenőkéssel vagdossuk egészen apró darabokra, egységesítsük a száraz hozzávalókkal, majd 2-3 adagban keverjük hozzá a hideg vizet.
Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, hogy ne melegedjen túlságosan át, majd osszuk ketté 60/40 százalékos arányban (egyik a pite alja, a másik a teteje lesz), formázzunk belőle korongokat, csomagoljuk fóliába, és minimum 1 órára tegyük hűtőbe.
Közben az almákat mossuk és hámozzuk meg, vágjuk negyedekbe, csumázzuk ki, és egy zöldségszeletelővel vágjuk vékony szeletekre. Egy tálkában keverjük össze a barna cukrot, a keményítőt, a fahéjat, a szerecsendiót és a citromhéjat, majd kanalazzuk az almára és locsoljuk rá a citromlevet is. Alaposan forgassuk össze, majd tegyük hűtőbe.
A nagyobbik adag tésztát csomagoljuk ki, és lisztezett felületen nyújtsuk 29-30 cm átmérőjűre. A sodrófa segítségével emeljük a piteformába, tenyérrel igazítsuk az aljára, a lelógó részeket pedig hajtsuk vissza a peremig, és nyomkodjuk szabályos formájúra. Szórjunk az aljára 2 evőkanálnyi zabpehelylisztet, kanalazzuk rá a fűszeres almát, és tegyük hűtőbe.
Csomagoljuk ki a másik tésztakorongot is, és nyújtsuk 26 cm átmérőjűre. Helyezzük az almás töltelékre, a széleket nyomkodjuk össze az alsó réteggel, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, és ejtsünk a tésztán néhány bemetszést (vagy a hagyományos módszerrel szurkáljuk meg villával).
A tetejét kenjük le kevés növényi itallal, szórjuk meg barna cukorral, és tegyük 200 fokra előmelegített sűtőbe. 15 perc után vegyük vissza a hőfokot 180 fokra, és süssük további 45-50 percig, vagy amíg a tészta szélei aranybarnára nem pirulnak. Figyeljük a tölteléket a bemetszések között: onnan számítva, hogy elkezd bugyogni, még 10 percig süssük.
Vegyük ki a sütőből, és teljes kihűlés után szeleteljük (ha túl korán vágjuk fel, a töltelék kifolyhat).
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu