Mennyei meggyes pite: vastag töltelék kerül az omlós tésztára

Racsos-meggyes-pite-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A meggyszezon már-már kötelező sütije a meggyes pite, és ha igazán mutatósra készítenéd, akkor rácsos tetővel süsd!

A meggyszezon kötelező velejárói a zamatos, édes-savanykás gyümölccsel készülő sütemények, azon belül is a piték. Bár a hagyományos módon, töltelékkel készülő variációk időigényesebbek, mint az egyszerűbb kevert sütemények, a látvány garantáltan kárpótol a türelmedért. Az ízvilágról nem is beszélve! Ennél a piténél gondoltam egy merészet, és fahéj helyett szerecsendióval ízesítettem a tölteléket. És milyen jól tettem! A nem mindennapi fűszer – legalábbis pitékben – tökéletes harmóniát alkot a meggyel, nem tolakodó, inkább kiemeli a gyümölcs aromáját.

Kissé a tésztát is újragondoltam: reszelt citromhéjat is adtam hozzá, így egészen üde hatást kelt, vaj helyett pedig vajalternatívát (Rama Butter Alternative, nem pedig margarin) használtam, így tejmentes és vegán étrendbe is beilleszthető. A növényi vajalternatívákkal az a tapasztalatom, hogy alacsonyabb az olvadáspontjuk, mint a hagyományos vajaké, így a velük gyúrt tészta szobahőmérsékleten lágyabb lesz, és több lisztet igényelhet. Mindez azonban nem befolyásolja a pite állagát és ízét, ugyanolyan omlós és illatos lesz, mint a vajas változatok. Abban az esetben, ha ragaszkodnál a vajhoz, kis változtatásra lehet szükség a receptben: 400 helyett 350 g liszt is elég lesz.

Ha pedig kedveled a konyhai kihívásokat, akkor a rácsozás mellett a maradék tésztából készíts egyéb dekorációkat is: az apró virágok és levelek szépen hangsúlyozzák a pite nyárias jellegét. A megadott mennyiségekhez egy 28 cm-es sütőformát használtam.

Klasszikus meggyes pite

Racsos-meggyes-pite-1

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 0.5 tk
  • 250 g hűtőhideg vajalternatíva (vagy vaj)
  • 100 ml jéghideg víz
  • 2 ek tetszőleges növényi ital
  • 1 tk cukor

A töltelékhez:

  • 1 kg meggy kimagozva, felekbe vágva
  • 100 g cukor
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 ek vajalternatíva felolvasztva
  • 1.5 ek zabpehelyliszt vagy búzadara (töltelék alá)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és citromhéjat, majd adjuk hozzá a kockákra vágott vajalternatívát. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a liszttel (maradhatnak apróbb darabok a keverékben), majd kisebb adagokban adjuk hozzá a jéghideg vizet is.

Egyszerre mindig csak 2 evőkanálnyit locsoljunk a tésztára, és csak akkor adjunk hozzá újabb adagot, ha eldolgoztuk, de még nem áll össze. Akkor jó a tészta, ha kellemesen ruganyos, kissé ragacsos, de nem túl nedves.

Ha elérte ezt az állagot, osszuk két részre, formáljunk egyforma, 3 cm vastag korongokat, csomagoljuk fóliába, és legalább 2 órára tegyük hűtőbe.

Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze valamennyi hozzávalóját, és tegyük hűtőbe, amíg a tésztát kinyújtjuk.

Az egyik pitetésztát csomagoljuk ki (egyszerre csak az egyikkel dolgozzunk, a másikat addig hagyjuk a hűtőben), hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, és lisztezett felületen, óvatos mozdulatokkal nyújtsunk belőle kb. 30-32 cm átmérőjű szabályos kört. Segítsük a tésztát a nyújtófára, és helyezzük a sütőformába. Kézzel simítsuk a forma aljára, szórjuk meg zabpehelyliszttel vagy búzadarával, majd kanalazzuk rá a tölteléket. Tegyük vissza a hűtőbe.

A másik tésztakorongot is nyújtsuk 30 cm átmérőjűre, majd egy éles késsel, derelyevágóval vagy pizzavágóval vágjunk belőle 2-3 cm vastag csíkokat, és mintha fonnánk, rácsmintában terítsük be velük a tölteléket. A túlnyúló részeket vágjuk le, és csipkedjük össze az alsó réteggel. Kenjük be kevés növényi itallal, és szórjuk meg cukorral.

Tegyük a pitét 200 fokra előmelegített sütőbe, süssük 15 percig, majd vegyük le a hőfokot 180-ra, és süssük további 45 percig. Akkor jó, ha a tészta szép aranybarnára sült.

Vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni (forrón a töltelék túl folyékony lesz).

Száraz, hűvös helyen tároljuk, és 5 napon belül fogyasszuk el.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük