Mennyei meggyes pite: vastag töltelék kerül az omlós tésztára

Racsos-meggyes-pite-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A meggyszezon már-már kötelező sütije a meggyes pite, és ha igazán mutatósra készítenéd, akkor rácsos tetővel süsd!

A meggyszezon kötelező velejárói a zamatos, édes-savanykás gyümölccsel készülő sütemények, azon belül is a piték. Bár a hagyományos módon, töltelékkel készülő variációk időigényesebbek, mint az egyszerűbb kevert sütemények, a látvány garantáltan kárpótol a türelmedért. Az ízvilágról nem is beszélve! Ennél a piténél gondoltam egy merészet, és fahéj helyett szerecsendióval ízesítettem a tölteléket. És milyen jól tettem! A nem mindennapi fűszer – legalábbis pitékben – tökéletes harmóniát alkot a meggyel, nem tolakodó, inkább kiemeli a gyümölcs aromáját.

Kissé a tésztát is újragondoltam: reszelt citromhéjat is adtam hozzá, így egészen üde hatást kelt, vaj helyett pedig vajalternatívát (Rama Butter Alternative, nem pedig margarin) használtam, így tejmentes és vegán étrendbe is beilleszthető. A növényi vajalternatívákkal az a tapasztalatom, hogy alacsonyabb az olvadáspontjuk, mint a hagyományos vajaké, így a velük gyúrt tészta szobahőmérsékleten lágyabb lesz, és több lisztet igényelhet. Mindez azonban nem befolyásolja a pite állagát és ízét, ugyanolyan omlós és illatos lesz, mint a vajas változatok. Abban az esetben, ha ragaszkodnál a vajhoz, kis változtatásra lehet szükség a receptben: 400 helyett 350 g liszt is elég lesz.

Ha pedig kedveled a konyhai kihívásokat, akkor a rácsozás mellett a maradék tésztából készíts egyéb dekorációkat is: az apró virágok és levelek szépen hangsúlyozzák a pite nyárias jellegét. A megadott mennyiségekhez egy 28 cm-es sütőformát használtam.

Klasszikus meggyes pite

Racsos-meggyes-pite-1

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 0.5 tk
  • 250 g hűtőhideg vajalternatíva (vagy vaj)
  • 100 ml jéghideg víz
  • 2 ek tetszőleges növényi ital
  • 1 tk cukor

A töltelékhez:

  • 1 kg meggy kimagozva, felekbe vágva
  • 100 g cukor
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 ek vajalternatíva felolvasztva
  • 1.5 ek zabpehelyliszt vagy búzadara (töltelék alá)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és citromhéjat, majd adjuk hozzá a kockákra vágott vajalternatívát. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a liszttel (maradhatnak apróbb darabok a keverékben), majd kisebb adagokban adjuk hozzá a jéghideg vizet is.

Egyszerre mindig csak 2 evőkanálnyit locsoljunk a tésztára, és csak akkor adjunk hozzá újabb adagot, ha eldolgoztuk, de még nem áll össze. Akkor jó a tészta, ha kellemesen ruganyos, kissé ragacsos, de nem túl nedves.

Ha elérte ezt az állagot, osszuk két részre, formáljunk egyforma, 3 cm vastag korongokat, csomagoljuk fóliába, és legalább 2 órára tegyük hűtőbe.

Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze valamennyi hozzávalóját, és tegyük hűtőbe, amíg a tésztát kinyújtjuk.

Az egyik pitetésztát csomagoljuk ki (egyszerre csak az egyikkel dolgozzunk, a másikat addig hagyjuk a hűtőben), hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, és lisztezett felületen, óvatos mozdulatokkal nyújtsunk belőle kb. 30-32 cm átmérőjű szabályos kört. Segítsük a tésztát a nyújtófára, és helyezzük a sütőformába. Kézzel simítsuk a forma aljára, szórjuk meg zabpehelyliszttel vagy búzadarával, majd kanalazzuk rá a tölteléket. Tegyük vissza a hűtőbe.

A másik tésztakorongot is nyújtsuk 30 cm átmérőjűre, majd egy éles késsel, derelyevágóval vagy pizzavágóval vágjunk belőle 2-3 cm vastag csíkokat, és mintha fonnánk, rácsmintában terítsük be velük a tölteléket. A túlnyúló részeket vágjuk le, és csipkedjük össze az alsó réteggel. Kenjük be kevés növényi itallal, és szórjuk meg cukorral.

Tegyük a pitét 200 fokra előmelegített sütőbe, süssük 15 percig, majd vegyük le a hőfokot 180-ra, és süssük további 45 percig. Akkor jó, ha a tészta szép aranybarnára sült.

Vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni (forrón a töltelék túl folyékony lesz).

Száraz, hűvös helyen tároljuk, és 5 napon belül fogyasszuk el.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük