Édes, házi panna cotta fehér csokoládéval – Így lesz tökéletesen remegős
Nem nehéz finom és lágy panna cottát készíteni, csak a zselatin használatára kell odafigyelni.
A panna cotta egy nagy népszerűségnek örvendő olasz pohárdesszert, amely tojás nélkül, tejjel és tejszínnel készül. A remegős, pudingos állagáról a zselatin gondoskodik: bár nem nehéz a zselésítő anyag használata, oda kell figyelni pár dologra.
A zselatint nem szabad felforralni, különben elveszti zselésítő hatását. Csak addig melegítsd, míg feloldódik, utána már le is lehet venni a tűzről. A zselatin nem azonnal köt, melegen még folyós, ahogy hűl, úgy szilárdul, úgyhogy a panna cottát tedd pár órára a hűtőbe, mielőtt kínálnád.
Az alábbi egy kávés változat, a receptje csak annyiban tér el az eredetitől, hogy lefőtt kávé is kerül az alapba. Hogy még tovább fokozzuk az élvezeteket, a tetejére kávés szirup is kerül, úgyhogy garantáltan felpörget az édes desszert.
A tejet öntsük egy kis lábasba, szórjuk a tetejére a zselatint. Hagyjuk állni 5 percig, míg megduzzad. Utána tegyük fel melegedni alacsony lángra, vigyázzunk, ne forrjon. 1-2 percig melegítsük, míg a zselatin feloldódik a tejben.
Adjuk hozzá a cukrot, keverjük bele, várjuk meg, míg az is elolvad. Közben vigyázzunk továbbra is, hogy ne forrjon a tej, csak tartsuk melegen.
Vegyük le a tűzről a lábast, keverjük bele a tejszínt és a sót.
Keverjük bele a kihűlt kávét is. Osszuk szét 6 tálka/pohár között. Tegyük őket a hűtőbe 3-4 órára, de akár egy egész éjszakára.
A sziruphoz melegítsük össze a kávét és a cukrot. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük kb. 10 percig, közben kevergessük. Amikor sűrű, szirupszerű lesz, akkor van kész. Tegyük a hűtőbe tálalásig.
Öntsük nyakon a panna cottákat a sziruppal, majd kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu