A csirkemellet vágjuk fel apró kockákra, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük félre.
A hagymát aprítsuk fel – elektromos aprítóval gyorsabb és krémesebb lesz –, majd kezdjük el dinsztelni a 2 evőkanál olajon, fedő alatt, közepes lángon.
5 perc után préseljük rá a 3 fokhagymagerezdet, és dinszteljük tovább.
Amíg a hagymás alap készül, a csirmekellkockákat szórjuk meg a liszttel, és alaposan keverjük össze őket. A hagyma dinsztelésétől számított 10 perc elteltével adjuk hozzá a hagymás alaphoz a húst, és ezt is keverjük meg rendesen, melegítsük össze.
Vegyük le a lángot egészen alacsonyra, amíg az alaplével bíbelődünk. Ehhez használhatunk házi alaplevet, ami lehet tyúkhús- vagy zöldségalaplé is, de elkészítheted leveskockából is. Bármelyik lehetőséggel is élj, kb. 4 dl alaplével számolj majd.
Ha kész az alaplé, mehet is rá a hagymás, lisztes húsra.
Keverjük meg alaposan, majd adjuk hozzá az őrölt csemege-pirospaprikát is. Ezután közepes lángon főzzük tovább a paprikás, leveses alapot 15 percig.
Közben vegyünk elő egy kisebb üvegtálat, akár bögre is lehet. Tegyünk bele 2 evőkanál tejfölt, majd merjünk hozzá 1 merőkanál lét a paprikás csirkés lábosból. Keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a paprikás csirkéhez. Ettől elkezd majd besűrűsödni az alap.
5-7 perc után jön az olaszos fordulat: adjuk hozzá a 2 evőkanál főzőtejszínt is. Végül rottyantsuk össze az egészet, és az utolsó 1-2 percben keverjük hozzá a petrezselymet.
Tálaláshoz én fussillit szoktam főzni, mert a csavarmenetbe remekül bele tud csordogálni a szaft, és biztosan semmi sem vész kárba.
A tésztára szedett tejszínes-paprikás csirkét tálalás előtt szórd meg egy kávéskanál olasz, reszelt keménysajttal.