A legfinomabb paprikás krumpli újburgonyából készül

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paprikás krumpli egyszerű, elronthatatlan étel, amit bárki el tud készíteni? Nem, nem igaz, sajnos csak úgy, mint a legtöbb hétköznapi étel, ehhez is kell ismerni néhány fontos alaptrükköt, vannak alapkövetelményei és szabályai.

Sokáig nem fogadtam el például azt a tényt, ami a paprikás krumpli legfontosabb ismérve: hogy kicsit bizony szét kell főzni benne a krumplit, attól lesz igazán húzós, sűrű a szaftja, amibe a végén érdemes beletunkolni. 

Az újkrumpli friss ízéről, édességéről és zsenge állagáról már áradoztam idén, és ha készült belőle karamellás köret meg zöldfűszeres főzelék, akkor jöhet egy finom paprikás krumpli. Nem csak az íz lesz finomabb, de hamarabb is megfő, és pucolni sem kell, csak nagyon alaposan mosni és kicsit dörzsölni.

Nem kell választani a kiegészítők között 

No de kezdjük az elején: szerintem a paprikás krumpli nem vagy kolbásszal vagy szalonnával vagy nokedlivel, illetve csipetkével a legjobb, hanem mindhárommal. Egyszerre. És igen, virslit is teszünk bele. Nem kell választanunk a kiegészítők között, mert ez az étel akkor lesz száz százalékosan kimaxolva, ha minden belekerül. Ezt az élvezeti szintet maximum úgy lehetne tovább fokozni, ha bográcsban készítenénk el. 

Paprikás krumpli

paprikas-krumpli - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 150 gramm füstölt szalonna
  • 150 gramm füstölt kolbász
  • 1 kilogramm újkumpli
  • 8 darab virsli
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 darab tojás
  • 50 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit beáztatjuk, ledörzsöljük, és ha nem elég kicsik, félbe vagy negyedbe vágjuk őket. A hagymát felaprítjuk, a szalonnát felkockázzuk és a kolbászt karikázzuk.

Először a szalonna zsírját olvasztjuk ki a lábosban, ehhez jön a kolbász, majd mikor kicsit megpirult, követi a hagyma. Ha üvegesre párolódott, akkor mehet rá a fűszerpaprika és végül a krumpli, amit azonmód fel is öntünk vízzel, annyival, amennyi éppen csak ellepi, majd az egészet megsózzuk. Fedő nélkül főzzük, míg majdnem meg nem puhul a krumpli.

Ekkor a tojást egy tálba ütjük és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy nem kemény, de nyúlós masszát kapjunk, és ezt szaggatjuk a rotyogó paprikás krumpliba. Legvégül mehet bele a virsli is, vele már csak 3 percet főzzük, és kész is van.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük