Paradicsomos, oregánós borsófőzelék - Az erdélyi-olasz fúzió
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A klasszikus borsófőzelék nagy kedvenc. A zöldborsó ráadásul remekül fagyasztható, úgyhogy szezonon kívül is gond nélkül készülhet belőle főzelék vagy ami szem-szájnak ingere.
Bár sokan szeretik a hagyományos borsófőzeléket, törvényszerű, hogy akad azért olyan is, aki nem kedveli. Az én anyukám például ki nem állhatja a klasszikus verziót, úgyhogy ő másképpen készíti el. Az ő borsófőzelékébe paradicsom és oregánó kerül.
Anyukámnak van egy barátnője, Rosa, ő erdélyi lány, akinek olasz a férje. Rosa Firenzében él és erdélyi-olasz fúziós konyhát visz. Ennek egyik remek példája az olaszos fűszerezésű, erdélyi paradicsomos borsófőzelék.
Nálunk nagyon nagy kedvenc, a gyerekeim is imádják. Érdemes kipróbálni, ha nem rajongunk a tejes, habart változatért, vagy ha egyszerűen csak már unjuk azt.
Én általában egy tükörtojást ütök mellé, de készíthetünk hozzá például olaszos répás-hagymás húsgolyót is.
Fűszeres, paradicsomos borsófőzelék
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj (főzéshez való)
- 750 gramm zöldborsó
- 2 evőkanál liszt
- 140 gramm paradicsompüré (konzerv)
- ízlés szerint só és bors
- 1 csipet cukor
- 1 teáskanál oregánó
- ízlés szerint balzsamecet
Elkészítés:
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors