Paradicsomos, oregánós borsófőzelék - Az erdélyi-olasz fúzió

6
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A klasszikus borsófőzelék nagy kedvenc. A zöldborsó ráadásul remekül fagyasztható, úgyhogy szezonon kívül is gond nélkül készülhet belőle főzelék vagy ami szem-szájnak ingere.

Bár sokan szeretik a hagyományos borsófőzeléket, törvényszerű, hogy akad azért olyan is, aki nem kedveli. Az én anyukám például ki nem állhatja a klasszikus verziót, úgyhogy ő másképpen készíti el. Az ő borsófőzelékébe paradicsom és oregánó kerül.

Anyukámnak van egy barátnője, Rosa, ő erdélyi lány, akinek olasz a férje. Rosa Firenzében él és erdélyi-olasz fúziós konyhát visz. Ennek egyik remek példája az olaszos fűszerezésű, erdélyi paradicsomos borsófőzelék.

Nálunk nagyon nagy kedvenc, a gyerekeim is imádják. Érdemes kipróbálni, ha nem rajongunk a tejes, habart változatért, vagy ha egyszerűen csak már unjuk azt.

Én általában egy tükörtojást ütök mellé, de készíthetünk hozzá például  olaszos répás-hagymás húsgolyót is.

Fűszeres, paradicsomos borsófőzelék

paradicsomosborso2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj (főzéshez való)
  • 750 gramm zöldborsó
  • 2 evőkanál liszt
  • 140 gramm paradicsompüré (konzerv)
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 csipet cukor
  • 1 teáskanál oregánó
  • ízlés szerint balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát apróra daraboljuk, és egy kevés olívaolajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a borsót, és fedő alatt, néha megkeverve puhára pároljuk. Megszórjuk liszttel és átkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Hozzáadjuk a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cukrot is. Oregánóval, kevés balzsamecettel ízesítjük. Készre főzzük.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon