Így zárd üvegbe a paradicsomot: fokhagymás olaj teszi különlegessé

14
Nyomtatás
Paradicsomos csatni  cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A különleges paradicsomos csatni egyszerre fűszeres és édes, remekül illik sültek mellé, és kenyérre kenve is csodálatos.

A lédús paradicsom sokféleképpen üvegbe zárható. Nyáron főleg sűrű házi paradicsomlé készül belőle, ami jól jön a téli napokon, de más formában is el lehet tenni, méghozzá egészen különleges módon. Pont ilyen ez az izgalmas csatni is!

Az olajban eltett paradicsomot fokhagymás ízesítés bolondítja meg. A csípős ízek szerelmesei chilivel is feldobhatják a csatnit, ami gasztroajándéknak is tökéletes.

Paradicsomos csatni

Paradicsomos csatni  ct

Hozzávalók 10 üveghez

  • 5 darab paradicsom
  • 300 g sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g olajban eltett paradicsom
  • kevés olaj
  • 500 g paradicsompassata
  • 30 ml balzsamecet
  • 250 g zselésítő cukor
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot, sárgarépát, hagymát és fokhagymát tisztítsuk meg. Ezután a hagymát vágjuk finomra, a répát és a fokhagymát reszeljük le.

A paradicsomot és az olajban eltett paradicsomot tetszés szerint daraboljuk fel.

Egy magas falú lábasban egy kevés olajat hevítsünk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre. Ezután az előkészített sárgarépát és fokhagymát keverjük hozzá, majd 3-4 perc múlva a paradicsomokat, paradicsompassatát, balzsamecetet, befőzőcukrot, sót, borsot, kakukkfüvet és bazsalikomot is. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, ezután még 3-4 percig főzzük.

Az elkészült csatnit töltsük tiszta, 200 ml-es üvegekbe, zárjuk le, és 5 percig állítsuk a fejére a betöltött üveget.

Ez a mennyiség 10 darab 200 ml-es üveghez elég.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon