Paradicsomos detox leves: tele antioxidánsokkal

3
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a leves egészen biztosan energiával tölt fel egy fárasztó nap után. Valódi vitaminbomba, ötvözi a mediterrán és az indiai ízeket, de közben végtelenül egyszerű és alig kell bele valami. Ha túlzásba vittük este a bulizást, ez a leves akkor is helyreráz.

Nemcsak antioxidánssal van tele ez a fűszeres paradicsomleves, hanem gyulladáscsökkentő hatású alapanyagokkal is. Kivételesen nemcsak a bazsalikommal jár párban a paradicsom, hanem egy különleges, keleti fűszerrel: a kurkumával is. 

A kurkumának egy kicsit csípős íze van, olyan, mintha a narancs és a gyömbér aromáit ötvöznénk benne. Lehet használni kurkumagyökeret is, ebben az esetben lereszelve fogyasszuk - kinézetében teljesen olyan, mint a gyömbér -, de vehetünk kurkumaport is. A kurkuma nagyon erős gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással bír, ezért lehet szuper választás a legyengült szervezet számára.

A kurkumin, ami a fűszer sárga színét adja, helyreállítja a májműködést, de számos más pozitív élettani hatása is van. Segít megelőzni a rákot, és felruházza az emberi szervezetet egy természetes ellenálló képességgel, ezért bármilyen betegség esetén hasznos lehet a fogyasztása. 

Paradicsomos detox leves

paradicsomdetoxrecept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 darab paradicsom
  • 1 doboz hámozott paradicsom (levével együtt)
  • 125 gramm zöldségalaplé
  • 1 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál kurkumapor
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 evőkanál almaborecet
  • ízlés szerint fekete bors
  • ízlés szerint pirított magok (tökmag, napraforgómag)
Recept idők

Elkészítés:

1. Hevítsük fel az olívaolajat, dinszteljük meg rajta az összekockázott hagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is, pirítsuk le kicsit.
2. Mehet rá a kurkuma, keverjük jól el, majd adjuk hozzá az összekockázott paradicsomot, és főzzük addig, amíg meg nem puhul, illetve levet nem ereszt.

3. Mehet bele a konzervparadicsom is a levével együtt, a zöldségalaplé, az almaborecet, bazsalikom, só, bors. Forrástól számított 5 percig főzzük.

4. Botmixerrel pürésítsük, amíg krémes állagú nem lesz.

5. Frissen őrölt borssal és pirított magokkal tálaljuk.

 Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon