Szárított paradicsomos, feta sajtos focaccia: egyszerű, mégis különleges

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A focaccia nagy kedvencem, az egyik legfinomabb kelt tészta, amit még nyújtani sem kell. Nem vagyok nagy dagasztós, nyújtogatós, szaggatós típus, úgyhogy ez az én receptem.

A kelt tésztával ugyanis szinte semmi dolgunk nincsen, csak várnunk kell rá, míg duplájára nő. A legszebb az egészben, hogy utána sem kell előkapni a nyújtódeszkát és -fát, hanem egyszerűen csak bele kell nyomkodni a tésztát a tepsibe. 

A két főszereplő: olívaolaj és méz

A focaccia tésztájából nem hiányozhat az olívaolaj és a méz, ettől az íze és az állaga is különlegesen finom lesz: omlós, puha, éppen csak enyhén édeskés lesz. Bár önmagában szendvicsalapnak is tökéletes, ez most egy minden jóval felturbózott verzió: szárított paradicsom, olívabogyó és feta sajt színesíti. 

Szárított paradicsomot készíthetünk házilag is, olívabogyóból használhatunk feketét és zöldet is, sajtból pedig igazi fetát, de krémfehérsajtot is. A hagymaimádók ne feledkezzenek meg egy kis lilahagymáról és fokhagymáról sem, utóbbit érdemes serpenyőben barnára pirítani, és úgy dobálni a tésztába. 

Szárított paradicsomos-feta sajtos focaccia

parisfoacciarecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 bögre meleg víz
  • 1 csomag porélesztő (7 g)
  • 0.5 teáskanál méz
  • 2.5 bögre liszt
  • 0.5 bögre extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 10 db szárított paradicsom ízlés szerint
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 bögre magozott olívabogyó
  • 1 csomag feta sajt
  • opcionális parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A meleg vizet keverjük össze a mézzel, majd szórjuk bele az élesztőt. Kb. 5 percig hagyjuk így. Adjunk hozzá 1 bögre lisztet és 1/4 bögre olívaolajat, óvatosan keverjük össze, hagyjuk állni további 5 percig.

Keverjük bele a maradék lisztet, a sót, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Tegyük egy kiolajozott tálba, takarjuk le, majd tegyük tegyük meleg helyre egy órára.

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Olajozzunk ki egy 23x33 cm-es peremes tepsit. Tegyük a megkelt tésztát a tepsibe, húzkodjuk szét benne, nyomogassunk bele az ujjunkkal mélyedéseket, majd locsoljuk meg egy kis olívaolajjal. Hagyjuk a tésztát további 20 percet kelni.

A szárított paradicsomot vágjuk apróra, az olívabogyót vágjuk félbe vagy hagyjuk egészben, a sajtot kockázzuk fel. Óvatosan nyomkodjuk bele a feltéteket a tésztába.

Locsoljuk meg még 2 evőkanál olívaolajjal, majd toljuk a sütőbe. Kb. 20 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük