![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szárított paradicsomos, feta sajtos focaccia: egyszerű, mégis különleges
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A focaccia nagy kedvencem, az egyik legfinomabb kelt tészta, amit még nyújtani sem kell. Nem vagyok nagy dagasztós, nyújtogatós, szaggatós típus, úgyhogy ez az én receptem.
A kelt tésztával ugyanis szinte semmi dolgunk nincsen, csak várnunk kell rá, míg duplájára nő. A legszebb az egészben, hogy utána sem kell előkapni a nyújtódeszkát és -fát, hanem egyszerűen csak bele kell nyomkodni a tésztát a tepsibe.
A két főszereplő: olívaolaj és méz
A focaccia tésztájából nem hiányozhat az olívaolaj és a méz, ettől az íze és az állaga is különlegesen finom lesz: omlós, puha, éppen csak enyhén édeskés lesz. Bár önmagában szendvicsalapnak is tökéletes, ez most egy minden jóval felturbózott verzió: szárított paradicsom, olívabogyó és feta sajt színesíti.
Szárított paradicsomot készíthetünk házilag is, olívabogyóból használhatunk feketét és zöldet is, sajtból pedig igazi fetát, de krémfehérsajtot is. A hagymaimádók ne feledkezzenek meg egy kis lilahagymáról és fokhagymáról sem, utóbbit érdemes serpenyőben barnára pirítani, és úgy dobálni a tésztába.
Szárított paradicsomos-feta sajtos focaccia
![parisfoacciarecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291016/29101637_1018dbf60d7375fcff7aad7248910595_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 bögre meleg víz
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 0.5 teáskanál méz
- 2.5 bögre liszt
- 0.5 bögre extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 10 db szárított paradicsom ízlés szerint
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- 1 bögre magozott olívabogyó
- 1 csomag feta sajt
- opcionális parmezán
Elkészítés:
A meleg vizet keverjük össze a mézzel, majd szórjuk bele az élesztőt. Kb. 5 percig hagyjuk így. Adjunk hozzá 1 bögre lisztet és 1/4 bögre olívaolajat, óvatosan keverjük össze, hagyjuk állni további 5 percig.
Keverjük bele a maradék lisztet, a sót, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Tegyük egy kiolajozott tálba, takarjuk le, majd tegyük tegyük meleg helyre egy órára.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Olajozzunk ki egy 23x33 cm-es peremes tepsit. Tegyük a megkelt tésztát a tepsibe, húzkodjuk szét benne, nyomogassunk bele az ujjunkkal mélyedéseket, majd locsoljuk meg egy kis olívaolajjal. Hagyjuk a tésztát további 20 percet kelni.
A szárított paradicsomot vágjuk apróra, az olívabogyót vágjuk félbe vagy hagyjuk egészben, a sajtot kockázzuk fel. Óvatosan nyomkodjuk bele a feltéteket a tésztába.
Locsoljuk meg még 2 evőkanál olívaolajjal, majd toljuk a sütőbe. Kb. 20 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!