Szaftos, olasz húsgolyó rengeteg zöldfűszerrel: szendvicsbe is pakolhatod

olaszhúsgolyó2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha unod a megszokott fasírtot, készítsd el az olasz húsgolyót, még szaftosabb és ízletesebb lesz a zöldfűszereknek köszönhetően.

A zöldfűszeres olasz húsgolyó nem csak paradicsomszósszal finom, önmagában, akár előételként is megállja a helyét, de szendvicsbe is pakolhatod. Szaftos, ízletes és nagyon puha belülről, a külseje viszont pirult és ropogós.

Ha esetleg nincs otthon panko morzsád, használj nyugodtan friss kenyeret vagy zsemlét, ahogyan a hagyományos fasírtreceptben szokás. Vágd le a kenyér héját, a belét pedig vágd vagy aprítsd össze, majd áztasd tejbe. 

Ha még puhább húsgolyót szeretnél készíteni, egész tojás helyett használj 2 sárgáját, ugyanis a fehérje sütés közben keményebbé válik, bár összetartja a masszát, az kevésbé lesz omlós. A húsgolyó sütőben is készülhet, 220 fokon 10-10 percig süsd mindkét oldalát és tökéletes lesz.

Olasz húsgolyó

olaszhúsgolyó

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 50 gramm panko morzsa
  • 60 milliliter tej
  • 2 darab tojássárgája
  • 50 gramm pecorino romano
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 gramm darált marhahús
  • 500 gramm darált sertéshús
  • 15 gramm friss petrezselyem
  • 15 gramm friss bazsalikom
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A panko morzsát tegyük egy kis tálba, majd öntsük rá a tejet, hagyjuk picit, hogy megszívja magát. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a reszelt sajtot, a sót, borsot és a zúzott fokhagymát. Keverjük alaposan össze.

Adjuk hozzá a húsokat és az összeaprított zöldfűszereket is. Alaposan gyúrjuk össze a masszát, majd formázzunk diónyi golyókat belőle.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, de éppen csak annyit, amennyi ellepi az alját. Tegyünk a serpenyőbe annyi húsgolyót, amennyi kényelmesen elfér benne. Vegyük magasra a lángot, majd pirítsuk le a húsgolyók minden oldalát. Ha kívülről már barna színt kaptak, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a serpenyőt, majd 10-15 percig hagyjuk így, míg belül is teljesen átsülnek. 

Ezt ismételjük meg a maradék húsgolyóval is, majd frissen, melegen, paradicsomszósszal kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük