Szaftos, olasz húsgolyó rengeteg zöldfűszerrel: szendvicsbe is pakolhatod
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Ha unod a megszokott fasírtot, készítsd el az olasz húsgolyót, még szaftosabb és ízletesebb lesz a zöldfűszereknek köszönhetően.
A zöldfűszeres olasz húsgolyó nem csak paradicsomszósszal finom, önmagában, akár előételként is megállja a helyét, de szendvicsbe is pakolhatod. Szaftos, ízletes és nagyon puha belülről, a külseje viszont pirult és ropogós.
Ha esetleg nincs otthon panko morzsád, használj nyugodtan friss kenyeret vagy zsemlét, ahogyan a hagyományos fasírtreceptben szokás. Vágd le a kenyér héját, a belét pedig vágd vagy aprítsd össze, majd áztasd tejbe.
Ha még puhább húsgolyót szeretnél készíteni, egész tojás helyett használj 2 sárgáját, ugyanis a fehérje sütés közben keményebbé válik, bár összetartja a masszát, az kevésbé lesz omlós. A húsgolyó sütőben is készülhet, 220 fokon 10-10 percig süsd mindkét oldalát és tökéletes lesz.
Olasz húsgolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
- 50 gramm panko morzsa
- 60 milliliter tej
- 2 darab tojássárgája
- 50 gramm pecorino romano
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 gramm darált marhahús
- 500 gramm darált sertéshús
- 15 gramm friss petrezselyem
- 15 gramm friss bazsalikom
- olívaolaj
Elkészítés:
A panko morzsát tegyük egy kis tálba, majd öntsük rá a tejet, hagyjuk picit, hogy megszívja magát. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a reszelt sajtot, a sót, borsot és a zúzott fokhagymát. Keverjük alaposan össze.
Adjuk hozzá a húsokat és az összeaprított zöldfűszereket is. Alaposan gyúrjuk össze a masszát, majd formázzunk diónyi golyókat belőle.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, de éppen csak annyit, amennyi ellepi az alját. Tegyünk a serpenyőbe annyi húsgolyót, amennyi kényelmesen elfér benne. Vegyük magasra a lángot, majd pirítsuk le a húsgolyók minden oldalát. Ha kívülről már barna színt kaptak, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a serpenyőt, majd 10-15 percig hagyjuk így, míg belül is teljesen átsülnek.
Ezt ismételjük meg a maradék húsgolyóval is, majd frissen, melegen, paradicsomszósszal kínáljuk.
Fotó: Getty Images