7 szuper recept kuszkusszal: köret és desszert is van köztük
A kuszkusz egyre népszerűbb köret az utóbbi időben, nem véletlenül: főzés nélkül, villámgyorsan és számtalan ízesítésben elkészíthető.
A kuszkusz durumbúzából készült gabonatöret, amelyet liszttel és vízzel apró szemcsékké dolgoznak. Hagyományosan kézzel készül, ma már azonban gépek gyártják. A kuszkuszt párolják, így lesz finom puha és könnyed. Tradicionálisan kuszkuszpárolóban készítik, de sima edényben is könnyedén össze lehet dobni.
A kuszkusz picit emlékeztet a magyar konyha kedvencére, a tarhonyára. Ahhoz hasonlóan a kuszkusz is remekül illik szaftosabb ételek mellé, ilyen a bárányragu. A különlegességből egytálételek vagy köretek is összedobhatók. Érdemes zöldségekkel egybeforgatni, így önmagában is jólesik, és húsok mellé is kínálható.
A lent talált receptet érdemes továbbálmodni, főleg akkor, ha egytálételként kerül az asztalra. Bátran keverhető hozzá egy kis pesztó és mozzarella sajt is.
A kuszkuszt mérjük edénybe, majd kevés olajon kicsit pirítsuk meg (körülbelül 1-2 percig). Ezután öntsük rá a vizet, sót és borsot. Miután felforr, zárjuk el a lángot és várjuk meg, hogy a kuszkusz a folyadékot teljesen magába szívja. Közben keverjük át.
Az újhagymát mossuk meg és aprítsuk fel tetszőlegesen.
A paradicsomot is mossuk meg, majd vágjuk félbe, vagy hagyjuk egészben.
A bazsalikomleveleket is mossuk meg, majd tetszőlegesen aprítsuk fel.
Az előkészített zöldségeket és a zöldfűszert adjuk a kuszkuszhoz kevés olajjal, majd alaposan keverjük el.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu