Ínycsiklandó paradicsomos kuszkusz: tápláló és nagyon finom
A kuszkusz főleg az arab konyhában népszerű köret, mely szaftosabb fogások mellé is tökéletes, és tartalmas, friss egytálételek is alkothatók belőle.
A kuszkusz durumbúzából készült gabonatöret, amelyet liszttel és vízzel apró szemcsékké dolgoznak. Hagyományosan kézzel készül, ma már azonban gépek gyártják. A kuszkuszt párolják, így lesz finom puha és könnyed. Tradicionálisan kuszkuszpárolóban készítik, de sima edényben is könnyedén össze lehet dobni.
A kuszkusz picit emlékeztet a magyar konyha kedvencére, a tarhonyára. Ahhoz hasonlóan a kuszkusz is remekül illik szaftosabb ételek mellé, ilyen a bárányragu. A különlegességből egytálételek vagy köretek is összedobhatók. Érdemes zöldségekkel egybeforgatni, így önmagában is jólesik, és húsok mellé is kínálható.
Így lesz még finomabb!
A lent talált receptet érdemes továbbálmodni, főleg akkor, ha egytálételként kerül az asztalra. Bátran keverhető hozzá egy kis pesztó és mozzarella sajt is.
Paradicsomos kuszkusz
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg kuszkusz
- kevés olívaolaj
- 3 dl víz
- só ízlés szerint
- őrölt fehér bors ízlés szerint
- 2 darab újhagyma
- 10 dkg koktélparadicsom
- 5 levél bazsalikom
Elkészítés:
A kuszkuszt mérjük edénybe, majd kevés olajon kicsit pirítsuk meg (körülbelül 1-2 percig). Ezután öntsük rá a vizet, sót és borsot. Miután felforr, zárjuk el a lángot és várjuk meg, hogy a kuszkusz a folyadékot teljesen magába szívja. Közben keverjük át.
Az újhagymát mossuk meg és aprítsuk fel tetszőlegesen.
A paradicsomot is mossuk meg, majd vágjuk félbe, vagy hagyjuk egészben.
A bazsalikomleveleket is mossuk meg, majd tetszőlegesen aprítsuk fel.
Az előkészített zöldségeket és a zöldfűszert adjuk a kuszkuszhoz kevés olajjal, majd alaposan keverjük el.
-
2024-05-17 10:32:01
-
2024-05-12 11:08:01
-
2024-05-11 08:36:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!