Szaftos paradicsomos rizottó karamellizált hagymával – Vegán verziót mutatunk

paradicsomos rizottó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem mozdulsz el mellőle, biztosan sikerülni fog a rizottód, nagyon krémes lesz a végeredmény.

A rizottó nem főtt rizs zöldségekkel, hanem krémes főétel, amelynek egy titka van: igényli a jelenlétet. Ezen túl azonban egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, hogy ne érné meg belevágni. Itt elolvashatod, mire kell figyelni, hogy tökéletes legyen. Készítheted kiegészítők nélkül is, hiszen a krémesség a lényeg, de a zöldségek és a sok zöldfűszer nagyon feldobják az ízét. Ha szereted a gombát, mindenképpen próbáld ki úgy, hogy apróra vágva kevered bele.

A rizottó nagyon laktató, szuper főétel, legfeljebb egy desszert fér még el utána. Az alábbi paradicsomos változat egészen mennyei: ez most egy vegán verzió, kókuszkrémmel készül, amelytől picit édeskés lesz, de ha ez nem szempont nálad, akkor használj tejszínt és szórd meg jó sok parmezánnal. 

Paradicsomos rizottó

paradicsomos rizottó recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 400 gramm paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 milliliter fehérbor
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 210 gramm rizottórizs (Arborio)
  • 800 milliliter zöldségalaplé
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 100 gramm kókuszkrém
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy nagyobb lábasban közepes lángon melegítsünk olajat. Tegyük bele a hagymát, jól forgassuk össze az olajjal. 15-20 perc után, amikor a hagyma jó puha, keverjük hozzá a cukrot. Addig pároljuk, amíg a hagyma egészen barnára karamellizálódik, körülbelül 30 percig. 

Amíg a hagyma karamellizálódik, vágjuk félbe a paradicsomokat. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Egy jénaiba tegyünk egy teáskanál olívaolajat, fektessük rá a paradicsomokat. Süssük 25 percig őket, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kicsit hűlni. Ekkor szedjük le a héjukat, majd vágjuk őket kis darabokra. A sütés és szeletelés közben kifolyt paradicsomlevet tegyük félre.

Amikor a hagyma karamellizálódott, vegyük le a hőmérsékletet, majd tegyük rá a fokhagymát, pároljuk 1 percig, amíg kicsit átlátszó lesz. Öntsük rá a fehérbort, tegyük rá a paradicsompürét és morzsoljuk rá a kakukkfüvet. Vegyük feljebb a hőmérsékletet, míg forrni nem kezd. Utána vegyük megint lejjebb a hőmérsékletet, főzzük 5 percig, amíg a folyadék a harmadára párolog. Ekkor keverjük bele a rizst, várjunk, amíg ismét elkezd forrni, közben keverjük rendszeresen, amíg a rizs beszívja a folyadékot. 

Ekkor kezdjük el ráönteni a felforrósított alaplevet, mindig körülbelül 100 millilitert egyszerre. Várjuk meg, amíg a rizs beszívja a folyadékot, csak azután öntsük rá az újabb adagot. Közben gyakran keverjük addig, amíg a rizs puha nem lesz. Ez nagyjából 20 perc. Lehet, hogy nem lesz szükség az összes alaplére, figyeljük közben. Mikor már majdnem puha, öntsük rá a félretett paradicsomlevet, a kókuszkrémet, keverjük bele a paradicsomot, forgassuk vele össze, főzzük még pár percig. Sózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük