A 10 legjobb receptünk rizsből: sós és édes fogásokat is mutatunk
Reformétkezés ide vagy oda, a mai napig az egyik legnépszerűbb köret a rizs. Egyáltalán ne becsüld le, mert nagyon változatosan készítheted el, akár egészséges verzióban is.
A rizses hús kedvelt hazai étel, bár nem mindenki szereti, főleg, ha menzás emlékeket ébreszt az emberben. Pedig jól készítve nagyon is finom! Sokféle recept szerint kipróbálható, én most csirkehússal, borsóval, paprikával és paradicsommal bolondítva alkottam meg.
Természetesen elférnek még a fazékban a zöldségek. Érdemes brokkolival, kelbimbóval, kukoricával vagy mással dúsítani. Hogy mit adsz a húshoz, az ízlés kérdése. A fűszerekkel sem érdemes spórolni, aki szereti a csípőset, még 1-2 evőkanál csípős paprikakrémmel is tüzesebbé varázsolhatja a fogást.
A húst tetszés szerint vágjuk csíkokra vagy kockázzuk fel.
A paprikákat mossuk meg, és vágjuk apróra.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután az előkészített húst keverjük a hagymához, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, oregánóval, chilivel, és pirítsuk 15-20 percig, közben gyakran kevergessük. Ezután adjuk hozzá az előkészített paprikákat, borsót, rizst, paradicsompassatát és vizet. Alacsony láng felett, lefedve főzzük addig, amíg a rizs magába szívja a folyadékot, teljesen megpuhul (10-20 perc).
Az elkészült ételt friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu