Parasztburgonya libazsírral egybeforgatva: rengeteg hagymával sül össze
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Egészséges forró csoki macaporral: a legfinomabb hangulatjavító
Répás-fokhagymás mártogatós: sütőben sült zöldség az alapja
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató
Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
A tartalmas krumplis köret elkészítésével nem kell sokat bajlódnod, pillanatok alatt a tepsire kerülnek az alapanyagok, hogy aztán illatosan, pirosra sütve kerüljenek ki a sütőből.
Mi tagadás, a krumpliból készült köretek nagy gyengéim, de ezzel biztos, hogy nem vagyok egyedül. Lehet hagymás, vajas vagy steakburgonya, imádom. Krumpliból nagyon izgalmas köretek készíthetők, tényleg nem lehet rájuk unni, nagy kedvenceim a tepsiben pirultak. Sokan úgy gondolják, a sütőben sült burgonya unalmas, én ezzel nem értek egyet, nagyon színes és ízletes finomságokat készíthetsz tepsiben.
A mamám egyik legfinomabb tepsis krumplija, az úgynevezett parasztburgonya, amelyet libazsírral sütött pirosra. Már ez is jól hangzik, de ennyivel nem ér véget a történet. A feldarabolt krumplira sok lilahagyma és tetszőleges mennyiségű paprika kerül, együtt sülnek készre. A megpirult köret illatos, kicsit szaftos és elképesztően finom. A köret libazsírral lesz igazán jó, de másfajta zsiradékkal, akár olajjal meglocsolva is ki lehet próbálni.
Ha szeretnéd, édesburgonyából is elkészítheted, vagy ha gyors ebédre vágysz, akkor a krumplihoz keverj szalonnát is - aznapra függeszd fel a diétát, kenyérrel és savanyúsággal kínálva tökéletes egytálétel.
Gyümölcsös változat
A mama többféle verzióban tálalta a parasztburgonyát. Ősszel, amikor hűvösebb lett az idő, 1-2 darab almát vagy körtét is dobott a zöldségekhez. Ilyenkor merészen is fűszerezett, olykor friss kakukkfüvet szórt a köretre.
Parasztburgonya
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm burgonya
- 4 fej lilahagyma
- 2 evőkanál libazsír
- 1 darab hegyes-erős vagy más paprika
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Vegyünk elő egy tepsit, amelyben kényelmesen elférnek a zöldségek. A tepsi alját kenjük ki egy kanál zsírral.
A krumplit tisztítsuk meg, vágjuk félbe vagy negyedekbe, ahogy tetszik, majd helyezzük a zsírral kikent tepsibe.
A hagymát tisztítsuk meg, majd félbe vagy negyedekre vágva dobjuk a krumplira.
A megmosott paprikát ízlés szerint daraboljuk fel, tegyük a tepsibe helyezett zöldségekre.
A zöldségeket ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal, a tetejükre csorgassuk rá a maradék zsírt, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 35-45 percre (több is lehet a sütési idő, ez a krumpli méretétől is függ), süssük szép pirosra a burgonyát.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors