Parasztburgonya libazsírral egybeforgatva: rengeteg hagymával sül össze

39390715 3005203 fb45c60594b660e49dbe988a1a2e0d12 wm (1)
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas krumplis köret elkészítésével nem kell sokat bajlódnod, pillanatok alatt a tepsire kerülnek az alapanyagok, hogy aztán illatosan, pirosra sütve kerüljenek ki a sütőből.

Mi tagadás, a krumpliból készült köretek nagy gyengéim, de ezzel biztos, hogy nem vagyok egyedül. Lehet hagymás, vajas vagy steakburgonya, imádom. Krumpliból nagyon izgalmas köretek készíthetők, tényleg nem lehet rájuk unni, nagy kedvenceim a tepsiben pirultak. Sokan úgy gondolják, a sütőben sült burgonya unalmas, én ezzel nem értek egyet, nagyon színes és ízletes finomságokat készíthetsz tepsiben.

A mamám egyik legfinomabb tepsis krumplija, az úgynevezett parasztburgonya, amelyet libazsírral sütött pirosra. Már ez is jól hangzik, de ennyivel nem ér véget a történet. A feldarabolt krumplira sok lilahagyma és tetszőleges mennyiségű paprika kerül, együtt sülnek készre. A megpirult köret illatos, kicsit szaftos és elképesztően finom. A köret libazsírral lesz igazán jó, de másfajta zsiradékkal, akár olajjal meglocsolva is ki lehet próbálni.

Ha szeretnéd, édesburgonyából is elkészítheted, vagy ha gyors ebédre vágysz, akkor a krumplihoz keverj szalonnát is - aznapra függeszd fel a diétát, kenyérrel és savanyúsággal kínálva tökéletes egytálétel.

Gyümölcsös változat

A mama többféle verzióban tálalta a parasztburgonyát. Ősszel, amikor hűvösebb lett az idő, 1-2 darab almát vagy körtét is dobott a zöldségekhez. Ilyenkor merészen is fűszerezett, olykor friss kakukkfüvet szórt a köretre.

Parasztburgonya

39390867 e6730cfb94b9c8b6d413e72f4eb99c9f wm

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilogramm burgonya
  • 4 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 darab hegyes-erős vagy más paprika
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő egy tepsit, amelyben kényelmesen elférnek a zöldségek. A tepsi alját kenjük ki egy kanál zsírral.

A krumplit tisztítsuk meg, vágjuk félbe vagy negyedekbe, ahogy tetszik, majd helyezzük a zsírral kikent tepsibe.

A hagymát tisztítsuk meg, majd félbe vagy negyedekre vágva dobjuk a krumplira.

A megmosott paprikát ízlés szerint daraboljuk fel, tegyük a tepsibe helyezett zöldségekre.

A zöldségeket ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal, a tetejükre csorgassuk rá a maradék zsírt, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 35-45 percre (több is lehet a sütési idő, ez a krumpli méretétől is függ), süssük szép pirosra a burgonyát.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük