![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Parasztburgonya libazsírral egybeforgatva: rengeteg hagymával sül össze
![39390715 3005203 fb45c60594b660e49dbe988a1a2e0d12 wm (1)](https://kep.index.hu/1/0/3948/39485/394851/39485189_3012291_80e6dac9b9daa5fbfd0b149bcf840850_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tartalmas krumplis köret elkészítésével nem kell sokat bajlódnod, pillanatok alatt a tepsire kerülnek az alapanyagok, hogy aztán illatosan, pirosra sütve kerüljenek ki a sütőből.
Mi tagadás, a krumpliból készült köretek nagy gyengéim, de ezzel biztos, hogy nem vagyok egyedül. Lehet hagymás, vajas vagy steakburgonya, imádom. Krumpliból nagyon izgalmas köretek készíthetők, tényleg nem lehet rájuk unni, nagy kedvenceim a tepsiben pirultak. Sokan úgy gondolják, a sütőben sült burgonya unalmas, én ezzel nem értek egyet, nagyon színes és ízletes finomságokat készíthetsz tepsiben.
A mamám egyik legfinomabb tepsis krumplija, az úgynevezett parasztburgonya, amelyet libazsírral sütött pirosra. Már ez is jól hangzik, de ennyivel nem ér véget a történet. A feldarabolt krumplira sok lilahagyma és tetszőleges mennyiségű paprika kerül, együtt sülnek készre. A megpirult köret illatos, kicsit szaftos és elképesztően finom. A köret libazsírral lesz igazán jó, de másfajta zsiradékkal, akár olajjal meglocsolva is ki lehet próbálni.
Ha szeretnéd, édesburgonyából is elkészítheted, vagy ha gyors ebédre vágysz, akkor a krumplihoz keverj szalonnát is - aznapra függeszd fel a diétát, kenyérrel és savanyúsággal kínálva tökéletes egytálétel.
Gyümölcsös változat
A mama többféle verzióban tálalta a parasztburgonyát. Ősszel, amikor hűvösebb lett az idő, 1-2 darab almát vagy körtét is dobott a zöldségekhez. Ilyenkor merészen is fűszerezett, olykor friss kakukkfüvet szórt a köretre.
Parasztburgonya
![39390867 e6730cfb94b9c8b6d413e72f4eb99c9f wm](https://kep.index.hu/1/0/3948/39485/394851/39485199_dc487389fc440b77937728037abbbd56_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm burgonya
- 4 fej lilahagyma
- 2 evőkanál libazsír
- 1 darab hegyes-erős vagy más paprika
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Vegyünk elő egy tepsit, amelyben kényelmesen elférnek a zöldségek. A tepsi alját kenjük ki egy kanál zsírral.
A krumplit tisztítsuk meg, vágjuk félbe vagy negyedekbe, ahogy tetszik, majd helyezzük a zsírral kikent tepsibe.
A hagymát tisztítsuk meg, majd félbe vagy negyedekre vágva dobjuk a krumplira.
A megmosott paprikát ízlés szerint daraboljuk fel, tegyük a tepsibe helyezett zöldségekre.
A zöldségeket ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal, a tetejükre csorgassuk rá a maradék zsírt, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 35-45 percre (több is lehet a sütési idő, ez a krumpli méretétől is függ), süssük szép pirosra a burgonyát.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!