Krémes és roppanós, parmezánnal pirított karfiol – Köretnek és önmagában is tökéletes

parmezánnal pirított karfiol cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karfiol, túllépve a főtt változaton, megsütve egészen új dimenziókat nyit meg.

Ez az étel húsok mellé, köretként is megállja a helyét, de magában fogyasztva a legfinomabb, úgy jön ki a legjobban az íze. A karfiol egy olyan zöldség, amelynek sütve teljesen más az íze, mint főzve, nem puhul meg teljesen, kívül roppan, de belül krémessé válik.

A ropogós textúra - parmezán és zsemlemorzsa keverékéból készült bunda segítségével - továbbfokozható. Rózsáira szedve készüljön a karfiol, úgy minden részét beborítja majd a panír. A legegyszerűbb mindent egy zacskóba tenni, majd jól összerázni, kisütni.

Parmezánnal pirított karfiol

parmezánnal pirított karfiol recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej karfiol
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 100 gramm zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál
  • 55 gramm parmezán (reszelt)
  • opcionális petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, alaposan mossuk meg, majd egy konyharuhára terítve szárítsuk meg. Tegyük bele egy tálba vagy zárható zacskóba, öntsük rá az olívaolajat, addig keverjük vagy rázzuk, amíg az olaj mindenhol beborítja a karfiolt. 

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 

A karfiolhoz adjuk hozzá a sót, a zsemlemorzsát és a parmezánt. Ismét addig keverjük vagy rázzuk, amíg minden darabot beborít a keverék. Egy sütőpapírral letakart és kicsit megolajozott tepsire szórjuk rá a karfiolt, és addig süssük, amíg szépen megpirul. Ha nagyon ropogósan szeretjük, süssük egy kicsit tovább. Ízlés szerint díszíthetjük apróra vágott petrezselyemmel. 

Tipp: Ha csökkenteni szeretnénk a szénhidrát mennyiségét, akkor a zsemlemorzsát hagyjuk ki a receptből. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük