Pompás fondantburgonya: varázsolj éttermi élményt az otthonodba
A fondantburgonya az internet új kedvence, mely könnyen kivitelezhető, zseniális köret, a jeles napok alkalmával kötelező a tányérra tenni.
Ennek a köretnek a szépsége az egyszerűségében rejlik: semmi extra nem kell hozzá, csupán jó minőségű olívaolaj, sütni való, formás kis krumplik, no meg persze a feledhetetlen parmezán.
Az egymással keveredő, mennyei illatok betöltik majd a konyhát, az így kapott köret bármely hús mellett megállja a helyét.
A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk fel 5 cm-es kockákra.
Forraljunk fel egy lábasban vagy mélyebb serpenyőben sós vizet, és főzzük benne a burgonyát kb. 6-8 percig, amíg a külseje kezd megpuhulni.
Jól csepegtessük le, majd hagyjuk pár percig száradni a gőzben.
Tegyük vissza a krumplit az edénybe, adjuk hozzá a lisztet, tegyük rá a fedőt, és jól rázzuk össze, hogy a liszt alaposan bevonja a burgonyát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy mély tepsibe öntsük bele az olajat, annyit, hogy teljesen befedje a tepsi alját, majd tegyük be a sütőbe 5 percre melegedni.
Az 5 perc elteltével vegyük ki a tepsit, majd kanalazzuk bele a krumplit és forgassuk össze az olajjal.
Ízlés szerint meghinthetjük még egy kis sóval, illetve frissen őrölt fekete borssal is.
Süssük kb. 20 percig, majd forgassuk meg a krumplikat, hogy a másik felüket is érje a hő, és további 20 percig süssük.
Egy harmadik átforgatás is benne van még a pakliban, attól függően, hogy mennyire pirulnak a krumplik.
Ha már szép színt kaptak, 2 evőkanálnyi mennyiség kivételével szórjuk rá az összes többi parmezánt. Tegyük vissza a sütőbe 2-3 percre a krumplit, hogy a sajt szépen rá tudjon olvadni.
Végezetül vegyük ki a tepsit a sütőből, szedjük át a krumplikat egy szebb tálra, majd szórjuk rá a maradék parmezánt, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu