Sárgarépa-krémleves percek alatt: friss zöldfűszerrel a legfinomabb
Sárgarépából és néhány egyszerű hozzávalóból gyorsan és egyszerűen készül ez a krémes leves. Friss krutonnal tálald!
A paszternákról talán nem is tudtad, de régen Európában alapélelmiszernek számított. Pasztináknak, fehérrépának, olaszrépának és édesgyökérnek is nevezik: utóbbi az édes ízére utal. Bár formára leginkább a petrezselyemre hasonlít, az íze inkább a petrezselyem, a répa és a krumpli keveréke.
Mivel nagyon magas a tápértéke, tökéletesen helyettesíthető vele a krumpli, sőt, egészségesebb is annál, mivel több rostot tartalmaz.
A belőle készült leves éppen ezért egy igazi kényeztető fogás, hiszen amellett, hogy mesésen krémes és fűszeres, még egészséges is. Ha fokozni akarod az élvezeteket, akkor készíts roppanós házi chipset is paszternákból, és azzal kínáld a levest.
Egy nagyobb edényben hevítsük fel az olajat, és dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paszternákot, a kakukkfüvet, a sót és borsot, és alacsony hőfokon, fedő alatt pároljuk majdnem puhára. Időnként kevergessük meg, hogy ne barnuljon meg.
Adjuk hozzá az alaplevet és a növényi italt, forraljuk fel és főzzük 5 percig.
Töltsük át a levest turmixgépbe, vagy kézi botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra. Ízesítsük citromlével, és ellenőrizzük, elég sós-e.
Néhány csepp olívaolajjal, házi krutonnal vagy paszternákchipsszel tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu