Sárgarépa-krémleves percek alatt: friss zöldfűszerrel a legfinomabb

Sargarepakremleves kruton c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sárgarépából és néhány egyszerű hozzávalóból gyorsan és egyszerűen készül ez a krémes leves. Friss krutonnal tálald!

A krémlevesek nagy kedvenceim, hiszen egyszerűen elkészíthető, könnyed fogások, és az őszi hűvösebb időkben öröm kanalazni őket. Most egy nem átlagos fűszerezésű sárgarépa-variációt hoztam, amelyben a répa nem túl erőteljes ízét friss és őrölt korianderrel emeltem ki. 

Azért, hogy tartalmasabb legyen, házi készítésű kruton is került a tetejére. A krémes és roppanós textúrák találkozása pedig egyenesen lenyűgöző lett!

Sárgarépa-krémleves korianderrel

Sargarepakremleves kruton

Hozzávalók 6 adaghoz

A leveshez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 kg sárgarépa
  • 1.2 l zöldségalaplé (vagy víz)
  • 200 ml kókuszkrém (1 doboz)
  • 3 ek friss zöld koriander apróra vágva
  • 1 tk friss lime-lé

A krutonhoz:

  • 4 szelet kenyér
  • 2 ek olívaolaj
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 0.5 tk oregánó
  • 0.5 tk bazsalikom
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon. Adjuk hozzá az őrölt koriandert, a sót és a borsot, és együtt is pirítsuk őket további fél percig. 

Adjuk hozzá a megtisztított és feldarabolt répát, öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), és alacsony hőfokon főzzük puhára.

Közben készítsük el a krutont: a kenyeret kockázzuk fel, csurgassuk rá az olívaolajat, és fűszerezzük meg. Alaposan forgassuk át a kockákat, hogy mindenhol átjárja őket a fűszer, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon süssük 10 percig, vagy ameddig ropogósra és aranybarnára pirulnak.

Az elkészült levest öntsük egy turmixgépbe, adjuk hozzá a kókuszkrémet és a durvára aprított friss koriandert, és pürésítsük homogén, selymes állagúra. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, és facsarjunk bele pár csepp lime-ot.

A levest pirított kenyérkockákkal és friss korianderszórással tálaljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük