Pestós-koktélparadicsomos cukkinispagetti: szénhidrátmentes színkavalkád

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tévedés ne essék, ez nem egy cukkinis tészta, maga a tészta készül cukkiniből. Először nem hittem el, hogy van ilyen, aztán azt nem, hogy finom.

Ha létezik pizza karfiolból, akkor miért ne létezhetne spagetti cukkiniból? Az biztos, hogy akik szeretnék csökkenteni a bevitt szénhidrát mennyiségét, azok örülhetnek, mert ez a változat biztosan diétás. Persze attól is függ, milyen szószt teszünk rá. 

Na de hogyan készítsük el otthon? Én speciel gyűjtöm a felesleges és kevésbé felesleges konyhai kütyüket, így van otthon zöldségspirálozóm is. Szerencsére ez viszonylag olcsó, pár ezer forintért be lehet szerezni - persze vannak sokkal drágább elektromos verziók is, de a legegyszerűbb is tökéletesen működik.

A zöldségspirálozó működése

Beleteszem a zöldséget, és úgy teszek, mintha ceruzát hegyeznék, csak itt a cukkinit tekerem át rajta, ami spagettialakban jön ki a másik oldalon. Én azért ajánlom, hogy szerezzünk be egy ilyet, mert egyrészt más zöldségekhez is használhatjuk, másrészt tökéletes dekorációkat készíthetünk. Ha mégsem szeretnénk beruházni rá, akkor egy nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le a cukkinit, de használhatunk tökgyalut is. 

Olyan, mint a hagyományos tészta, de sokkal diétásabb

A cukkinispagettihez szinte bármilyen öntet illik, húsos és vega egyaránt. Kezeljük úgy, mint a hagyományos tésztát, úgyis a szósz fogja megkoronázni, jelen esetben a pesto.

A cukkini miatt a kalória- és szénhidráttartalma sokkal alacsonyabb lesz, 10 dkg cukkini mindössze 15 kalóriát tartalmaz. Nincs benne koleszterin, de van benne mangán, foszfor, kálium, A- és B- vitamin. 

Cukkinispagetti koktélparadicsommal és pestóval

zöld pestos cukkintészta recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 darab cukkini
  • 4 evőkanál zöld pesto
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 darab koktélparadicsom
  • ízlés szerint parmezán
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A cukkini végeit levágjuk, a zöldségspirálozón áttekerjük (vagy nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük), egy percre forró, sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. A koktélparadicsomokat félbevágjuk.

A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, egy pici olívaolajon megpirítjuk (vigyázzunk hamar megég), hozzáadjuk a pestót, egy kicsit a cukkini főzővizéből, pár percig forraljuk.

A mártást, a cukkinispagettit és a koktélparadicsomot összeforgatjuk, friss parmezánfogáccsal, ízlés szerint frissen őrölt borssal, friss bazsalikommal tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük