Lágy vajas galuska: egyszerűen elkészíthető, különleges levesbetét
Könnyebb, lágyabb lesz a galuska, ha vajat is keversz a tésztába. Levesbe egyszerűen tökéletes.
A nokedli olyan, mint a palacsinta, mindenki el tudja készíteni, nem érdemes a bolti mirelitet választani, mert csalódás lesz a vége! A házi galuska verhetetlen: ha betartasz néhány szabályt, és nem félsz kipróbálni valami újat, akkor meglepő ízélményben lesz részed.
Nokedli készítésénél a masszát mindig szaggatás előtt keverd be, ne dolgozd túl, csak gyors mozdulatokkal állítsd össze. A nagyi változatában mindig víz kerül a tésztába, ám ezt érdemes tejre cserélni, sokkal kellemesebb textúrát kap a galuska, és finomabb is lesz. Sőt, van, aki tejfölt is kever a masszába.
A lisztet a sóval forgassuk egybe.
A tojást, a finomra vágott petrezselymet és a tejet keverjük a liszthez, míg ragacsos nokedlitésztát nem kapunk.
Egy fazékban forraljunk vizet, adjunk hozzá 1 csipet sót. Amikor a víz lobog, szaggassuk bele a nokedlit, majd várjunk 2-3 percet, ez idő alatt a galuska felúszik a víz felszínére. A nokedlit szűrjük le, majd hideg, folyó víz alatt öblítsük át.
Az elkészült nokedlit tálaljuk pörkölttel, vagy készítsünk belőle tojásos nokedlit.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu