
Pikáns mustármártás: húsok pácolásához is tökéletes, de hot dogba is remek

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A pikáns mártást bátran fogyaszthatjuk sült húsokra öntve, de még hot dogra is kerülhet.
Az erőteljes zamatú mustár megosztja az embereket, van, aki szereti, és van, aki nem rajong érte. Felhasználása sem túl kreatív, nálam egy időben csak azért volt mustár otthon, hogy a főtt vagy sült virsli mellé jó lesz majd, hátha valaki azt kívánja meg hozzá. A családom nem a mustár szeretetéről híres, egyedül apukámnak nincs vele baja, a jobb minőségű dijonit élteti, gyakran húsokat is pácol vele. Hogy bebizonyítsa mennyire nem unalmas a mustár, készített már vele pazar lakomát.
A mustármártásban az a legjobb, hogy nem csak kész sültekre vagy hot dogra lehet csorgatni, húsokat is pácolhatunk vele. Sokkal karakteresebb, puhább lesz az így készült sült.
Pikáns mustármártás

Hozzávalók 1 adaghoz
- 2 dekagramm vaj
- 1 fej hagyma
- 1 deciliter fehérbor
- 3 deciliter alaplé (marha, csirke, zöldség)
- 1 deciliter tejszín
- 2 evőkanál mustár (dijoni)
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, majd a finomra vágott hagymát beletesszük és üvegesre pároljuk, ezután felöntjük a borral, az edény aljáról felkaparjuk a vajat, majd felöntjük az alaplével (ha nincs alaplé, ugyanannyi vizet és házi ételízesítő kockát használjunk), kis lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Utána felöntjük a tejszínnel, 2-3 percig főzzük, utána a mustárt is belekeverjük, sóval és borssal ízesítjük, tálalás előtt felmelegítjük.
Fotó: Getty Images