Illatosra sült áfonyás morzsasüti almával: így lesz tökéletes a töltelék is
Az áfonyás, almás morzsasütinek a tésztája és a tölteléke is álomfinom.
Az áfonyás kevert sütemény elkészítése gyerekjáték, kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják. Áfonya helyett más gyümölcs is kerülhet a masszába, például eper vagy málna, ráadásul szezonon kívül mirelit is megfelel.
A kevert süteményeknél a legnagyobb dilemmát mindig az okozza, hogy a gyümölcs lesüllyed a tészta aljára. Ha te is ettől tartasz, akkor az áfonyát 1-2 evőkanál liszttel forgasd egybe, utána dobáld a formában lévő masszába.
A süteményben a citrom zamata is érezteti magát, sőt, akár még citrusos mázzal is megkoronázhatod a kész desszertet. Az elkészítéséhez a citromlevet (2, 5 dl) a cukorral (fél bögre) addig melegítsd, míg a cukor teljesen elolvad, majd a kész süteményt fogpiszkálóval szurkáld meg és öntsd rá a mázat: így átjárja a süteményt, még puhább és finomabb lesz tőle.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót és a sütőport.
A görög joghurtot öntsük másik keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, tojásokat, olajat, a citrom reszelt héját és a vaníliakivonatot, az egészet keverjük alaposan össze. Utána a lisztes keveréket is dolgozzuk hozzá.
A masszába az áfonyát is forgassuk bele, utána simítsuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt torta- vagy kenyérformába.
A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 40-45 perc alatt készre. A sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
A kész süteményt porcukorral meghintve vagy citromos mázzal meglocsolva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu