Kívül pirult, belül puha cukkinikarikák kecskesajttal és dióval
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokféle zöldség tud árván, kihasználatlanul maradni hűtőszekrények és zöldségeskosarak alján, de a leggyakrabban a cukkini kerül erre a sorsra, legalábbis nálunk biztosan. Több szerethető tulajdonsága is van, mégis eltörpülnek az adottságai más, népszerűbb zöldségek mellett.
A hirtelen hő hatására történő kérgesítés vagy körbepirítás sokféle alapanyagnak tesz nagyon jót, és ezek között nem csak húsok szerepelnek, sőt. A kéreg nem csak tartást, de ízt is képez, különösen, ha sikerül megtartani a külső és a belső közötti kontrasztot.
A lényeg, hogy piruljon, ne párolódjon
A cukkininek nagyon enyhe íze van, éppen ezért igényel markáns beavatkozó hadműveleteket, de a pirítást komoly körültekintéssel kell végezni. A cukkini halála, ha kidobja magából a levet és trutymós állaga lesz, akkor tényleg vége van. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni rá, hogy ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, valamint arra is, hogy tényleg nagyon forró legyen és rövid időt töltsön a vason, különben párolódni fog, nem pedig pirulni.
Éppen a fent említett enyhe íze miatt a cukkini nagyon sok mindennel párosítható, így pirítva jó alap egy izgalmas salátához, mehet mellé zöld vagy bármilyen zöldség, de nagyon jól passzol hozzá a csili, a citrom, az olajos magvak is. Most zöldcitromos öntettel locsoltam meg, ment rá kecskesajt és dió, illetve sok friss menta és bazsalikom.
Pirított cukkini kecskesajttal és dióval
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab cukkini
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.5 darab zöldcitrom
- 50 gramm lágy kecskesajt
- 2 marék dió
- 1 csipet só
Elkészítés:
A cukkinit nem túl vékony karikákra vágjuk. A serpenyőt, ami, ha lehet, inkább legyen tapadásmentes, nagyon-nagyon forróra hevítjük. Beletesszük a karikákat úgy, hogy ne fedjék egymást, és addig pirítjuk, míg foltosak, pirultak nem lesznek. Mindet megfordítjuk, a másik oldalukkal is hasonlóképpen járunk el. A citromléből, sóból és olajból öntetet keverünk, meglocsoljuk vele a cukkinit, és összeforgatjuk a többi alapanyaggal.
Fotók: Ács Bori/Sóbors