Így készül házilag a narancszselével töltött piskótatallér: roppanós csokimáz vonja be
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Pofonegyszerű forró fehér csoki: 3 hozzávalós recept
Mogyorós-csokis keksz a sütisdobozba: dupla adaggal indíts
Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes
Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő
Mutatós és isteni finom a házi piskótatallér, a család és a barátok is odáig lesznek érte, ha vendégségbe mész, mindenképp készítsd el.
Ki ne ismerné a gyümölcszselével töltött piskótatallért, amit fényes csokimáz borít? A népszerű édességgel tele vannak a boltok polcai, ma már ráadásul számtalan ízesítésben elérhető, legyen az narancsos, málnás, barackos vagy meggyes. Habár első ránézésre bonyolultnak tűnhet az elkészítése, nem nagy ördöngösség, és csak egy muffintepsire van szükség hozzá.
Ha esetleg nincs muffinsütőd, akkor sincs gond: a zselét öntsd egy jénaiba, a tésztát egy kisebb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kör alakú kiszúróval szaggasd ki mindkettőt. Bár sűrűbb dzsemmel is működik a recept, mi most saját készítésű narancszselét használtunk, ha több időd van, mindenképp érdemes kipróbálni.
A zselét és a piskótát a csoki tartja egyben, amelyet vízgőz felett is megolvaszthatsz, de ha gyorsabb és elronthatatlan módszert keresel, mikróban melegítsd.
Piskótatallér
Hozzávalók 12 darabhoz
Piskóta:
- 2 darab tojás
- 50 gramm cukor
- 60 gramm liszt
- 0.5 tk sütőpor
Narancszselé:
- 50 gramm cukor
- 120 ml narancslé
- 12 gramm zselatin (por)
- 1 darab bionarancs héja
Bevonó:
- 130 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
Készítsük el a narancszselét: a cukrot, a narancslevet és a narancshéjat melegítsük össze egy kis lábasban. Amikor a cukor felolvadt, húzzuk le a tűzről, majd szórjuk a tetejére a zselatint. Gyorsan keverjük bele.
Egy muffintepsit béleljünk ki alufóliával úgy, hogy a fólia túllógjon a formák szélén, majd tegyünk mindegyik mélyedésbe 1 evőkanálnyi narancszselét. Ha nincs muffinsütőnk, egy jénaiba is kiönthetjük a zselét, majd utólag vágjuk ki a köröket. Tegyük a zselét a hűtőbe legalább 1 órára, míg megköt.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a tésztát: a cukrot és a tojást keverjük habosra, míg ki nem fehéredik a massza, majd szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, forgassuk alaposan egybe.
A narancszselét szedjük ki a formából a fóliával együtt, tegyük félre. Vajazzuk ki a muffinformákat. Tegyünk minden mélyedésbe 1-2 evőkanál tésztát, majd toljuk a sütőbe a muffinformát 8-10 percre. Ha elkészültek a piskótakörök, hagyjuk őket hűlni pár percig, majd fordítsuk egy tálcára.
A zseléket szedjük le a fóliáról, majd tegyünk egy-egy zselékört minden piskótatallérra. Ha esetleg a zselé túllóg a tészta szélén, vágjuk méretre.
A csokit daraboljuk össze, majd olvasszuk meg a mikróban, 20 másodpercenként keverjük át, míg meg nem olvad. Kanalazzunk az olvadt csokiból a zselé tetejére, fedjük be vele a piskótatallérok szélét is.
Hagyjuk teljesen kihűlni, míg megköt a csoki, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images