
Villámgyors vajas keksz vörös áfonyával: új kedvenc a sütisdobozba
Ezt a ropogós, gyümölcsös kekszet mindössze 15 perc elkészíteni, és csak reméljük, hogy ennél azért picit tovább tart a családnak és a barátoknak elpusztítani.
A cantucci, vagy összefoglaló nevén biscotti, eredetileg a toszkán Prato városából származik – ahol biscotti de Pratónak nevezik –, és egy ropogós, mandulás kekszet rejt magában. Amolyan kétszersült keksznek is nevezhetnénk, amelybe ezúttal pisztáciát és egy kis citromhéjat csempésztünk.
A végeredmény pedig egy finom, ropogós, aromás keksz lesz, ami a reggeli kávé vagy a délutáni tea mellé is tökéletesen passzol.
A biocitromokat egy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb fehér rész maradjon rajtuk.
Tegyük a héjakat egy nagy serpenyőbe, és öntsük le annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd öntsük le róla a vizet, és öntsünk a serpenyőbe új vizet a citromhéjakra.
A második forralás után csepegtessük le a héjakat, és egy tegyük bele egy másik serpenyőbe.
Öntsük fel 180 ml vízzel és 150 g cukorral, majd lassú tűzön főzzük kb. 40 percig, amíg szirupos állagú nem lesz.
A kandírozott citromhéjakat tegyük félre hűlni. Ha kihűlt, szűrjük le és vágjuk fel kb. 3 mm-es darabokra.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
A lisztet keverjük össze a maradék 150 g cukorral, adjuk hozzá a sütőport, az apróra vágott pisztáciát, 125 g kandírozott héjat és egy csipet sót.
A tojásokat enyhén verjük fel, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat.
Gyúrjuk össze az egészet, hogy egy kemény, mégis ragacsos tésztát kapjunk.
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
A tésztát tegyük lisztezett felületre. Osszuk három részre, majd formáljunk belőlük kb. 22 cm hosszú cipókat.
Tegyük őket a tepsibe, egymástól 5 cm távolságra, és süssük őket 25 percig.
A sütőből kivéve, ha már vághatóra hűltek, szeleteljük fel őket átlósan.
A felszeletelt szeleteket tegyük vissza a tepsibe, és süssük további 5-6 percig, amíg ropogósak lesznek.
Kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk benne a sütiket 2-3 percig, majd vegyük ki, és várjuk meg, amíg mind kihűl.
A kész cantuccik légmentesen záródó edényben 8-10 napig is elállnak.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu