Rusztikus pisztáciás-citromos cantucci: olasz süti nem csak kávéhoz

2
Nyomtatás
citromos-pisztacias-cantucci
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a süti a klasszikus mandulás cantucci csavaros változata, amelybe citromhéj és pisztácia is kerül. Ráadásul csupán néhány hozzávalóból készül!

A cantucci, vagy összefoglaló nevén biscotti, eredetileg a toszkán Prato városából származik – ahol biscotti de Pratónak nevezik –, és egy ropogós, mandulás kekszet rejt magában. Amolyan kétszersült keksznek is nevezhetnénk, amelybe ezúttal pisztáciát és egy kis citromhéjat csempésztünk.

A végeredmény pedig egy finom, ropogós, aromás keksz lesz, ami a reggeli kávé vagy a délutáni tea mellé is tökéletesen passzol.  

Pisztáciás-citromos cantucci

citromos-pisztacias-cantucci

Hozzávalók 45 darabhoz

  • 300 g kristálycukor
  • 110 g pisztácia (pucolt)
  • 2 db biocitrom héja
  • 200 g búzaliszt
  • 2 db tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A biocitromokat egy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb fehér rész maradjon rajtuk. 

Tegyük a héjakat egy nagy serpenyőbe, és öntsük le annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd öntsük le róla a vizet, és öntsünk a serpenyőbe új vizet a citromhéjakra.

A második forralás után csepegtessük le a héjakat, és egy tegyük bele egy másik serpenyőbe. 

Öntsük fel 180 ml vízzel és 150 g cukorral, majd lassú tűzön főzzük kb. 40 percig, amíg szirupos állagú nem lesz.

A kandírozott citromhéjakat tegyük félre hűlni. Ha kihűlt, szűrjük le és vágjuk fel kb. 3 mm-es darabokra.

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A lisztet keverjük össze a maradék 150 g cukorral, adjuk hozzá a sütőport, az apróra vágott pisztáciát, 125 g kandírozott héjat és egy csipet sót.

A tojásokat enyhén verjük fel, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat.

Gyúrjuk össze az egészet, hogy egy kemény, mégis ragacsos tésztát kapjunk.

Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

A tésztát tegyük lisztezett felületre. Osszuk három részre, majd formáljunk belőlük kb. 22 cm hosszú cipókat.

Tegyük őket a tepsibe, egymástól 5 cm távolságra, és süssük őket 25 percig.

A sütőből kivéve, ha már vághatóra hűltek, szeleteljük fel őket átlósan.

A felszeletelt szeleteket tegyük vissza a tepsibe, és süssük további 5-6 percig, amíg ropogósak lesznek.

Kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk benne a sütiket 2-3 percig, majd vegyük ki, és várjuk meg, amíg mind kihűl.

A kész cantuccik légmentesen záródó edényben 8-10 napig is elállnak.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon