Pillekönnyű citromos-áfonyás muffin: roppanós morzsa kerül a tetejére
A frissítő citrom és a fanyar áfonya izgalmas kombinációja, valamint az édes, ropogós morzsa különlegessé teszik a gyors és egyszerű muffint.
A muffin vitathatatlanul egy szezontól független, könnyen és gyorsan elkészíthető sütemény, amit édes és sós változatban is összedobhatsz, a hozzáadott gyümölcsöknek és magvaknak pedig maximum az évszakok szabhatnak határt.
Ezúttal egy házi, pisztáciás muffinreceptet mutatunk, amelynek omlós tésztájától, mandulás illatától és a tetején ropogó pisztáciadaraboktól bárki elalél.
A pisztáciát aprítsuk fel, a vajat vegyük ki a hűtőből, hogy melegedhessen.
Az olívaolajat, a joghurtot, a tejet, a cukrot, a mandulakivonatot és a pisztáciát tegyük bele egy turmixgépbe. Turmixoljuk le az egészet, amíg püréssé válik. Ekkor keverjük hozzá a tojásokat is, alacsony fokozaton.
A szobahőmérsékletű vajat is adjuk hozzá, és addig keverjük, turmixoljuk, amíg sima massza nem lesz.
Ezután tegyük egy nagy tálba a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd keverjük össze.
A pisztáciás keveréket öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és finoman forgassuk össze vele, amíg csomómentes nem lesz.
A tésztát tegyük egy órára a hűtőbe pihenni.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
Béleljünk ki muffinsütő papírral egy 12 darabos sütőformát.
Adagoljuk bele a formákba a kész tésztát, majd hintsük meg a tetejüket ízlés szerint vaníliás cukorral és apróra vágott pisztáciával.
Az előmelegített sütő hőjét csökkentsük le sütés előtt 180 fokra, majd süssük készre a muffinokat kb. 25 perc alatt. Végezzünk tűpróbát, mielőtt késznek nyilvánítjuk a sütiket.
Tálalás előtt várjuk meg, amíg picit hűlnek, majd már kínálhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu