Krémes, pisztáciás sajttorta: mennyei desszertet mutatunk

13
Nyomtatás
pisztacias-sajtorta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mediterrán régiók egyik kedvelt csonthéjas gyümölcse, a pisztácia, nem csak a fagylaltkészítőket ihlette meg. Ezúttal egy különleges, pisztáciás sajttortát mutatunk.

Amilyen parányi, olyannyira sokszínű desszerteket ihletett már meg a pisztácia. Az eredetileg Ázsiából származó gyümölcs sósan és natúr változatban is beszerezhető, ráadásul kifejezetten egészséges is, mivel rostokban, telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban is gazdag.

Ezúttal egy pisztáciás sajttorta elkészítésére adtam a fejemet, amelynek nemcsak az íze lett csodálatos, de zöld árnyalata is megbabonázza a kíváncsi szemeket.

Pisztáciás sajttorta

pisztacias-sajtorta

Hozzávalók x cm-es formához 20 cm átmérőjű formához

A kekszalaphoz:

  • 100 g keksz
  • 50 g sózatlan vaj
  • 40 g pisztácia

A sajttortához:

  • 200 g krémsajt
  • 40 g barna cukor
  • 15 g búzaliszt
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 100 g pisztáciakrém
  • 75 ml tejszín
  • 40 g fehér csokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

Egy 20 cm-es átmérőjű kerek tortaforma alját és oldalát vajazzuk ki, majd tegyük félre.

Készítsük el a kekszes alapot: tegyük robotgépbe a kekszet és a pisztáciát, majd aprítsuk le. A végén még adhatunk hozzá pár szem, késsel felaprított pisztáciát is a látvány kedvéért. Ezután adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd dolgozzuk össze a három hozzávalót.

Tegyük bele a kekszes, vajas, pisztáciás keveréket az előkészített tortaformába, és addig nyomkodjuk, amíg szép, egyenletes lesz a felülete. Tegyük félre a formát, és készítsük el a sajttorta krémjét.

Egy nagy tálba tegyük bele a krémsajtot, a cukrot, a lisztet, a vaníliakivonatot és a pisztáciakrémet. Keverjük őket simára.

Ezután adjuk hozzá a felmelegített tejszín felét (elegendő mikróban 40-50 mp-ig melegíteni), és keverjük finoman össze. Ezután adjuk hozzá a maradék tejszínt is, és ismét keverjük simára.

Végezetül adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét.

Ha jól dolgoztunk, akkor egy selymesen krémes, zöld krémet fogunk kapni.

Ezt öntsük bele a kekszes alappal bíró tortaformába, és hagyjuk, hogy szépen elterüljön.

A sajttortát vízfürdőben sütjük meg: ehhez tegyük bele a tortaformát egy magas falú, a formánknál nagyobb tepsibe. Öntsünk annyi forró vizet a tepsibe, hogy az elérje a sajttortás forma felét.

Óvatosan tegyük be az előmelegített sütőbe, majd 170 vagy picit alacsonyabb fokozaton kb. 45-55 perc alatt süssük meg.

Akkor jó az állaga, ha az oldalai már megsültek, de a közepe még picit remegős.

A kész tortát hagyjuk bent 1 órán át a lekapcsolt sütőben, kis rést hagyva a sütőajtón.

Ezután vegyük ki a sütőből, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.

Másnap vegyük ki a formából, és ízlés szerint díszítsük apróra vágott pisztáciával vagy tejszínhabbal, esetleg még egy kis pisztáciakrémmel, vagy ezek kombinációjával.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon