Káprázatos mangós sajttorta: sütés nélkül készül
A forró nyári napokon biztosan neked is jólesik egy hűsítő desszert. Ha így van, akkor ezt a sütés nélküli, mangós sajttortareceptet feltétlenül próbáld ki!
Amilyen parányi, olyannyira sokszínű desszerteket ihletett már meg a pisztácia. Az eredetileg Ázsiából származó gyümölcs sósan és natúr változatban is beszerezhető, ráadásul kifejezetten egészséges is, mivel rostokban, telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban is gazdag.
Ezúttal egy pisztáciás sajttorta elkészítésére adtam a fejemet, amelynek nemcsak az íze lett csodálatos, de zöld árnyalata is megbabonázza a kíváncsi szemeket.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
Egy 20 cm-es átmérőjű kerek tortaforma alját és oldalát vajazzuk ki, majd tegyük félre.
Készítsük el a kekszes alapot: tegyük robotgépbe a kekszet és a pisztáciát, majd aprítsuk le. A végén még adhatunk hozzá pár szem, késsel felaprított pisztáciát is a látvány kedvéért. Ezután adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd dolgozzuk össze a három hozzávalót.
Tegyük bele a kekszes, vajas, pisztáciás keveréket az előkészített tortaformába, és addig nyomkodjuk, amíg szép, egyenletes lesz a felülete. Tegyük félre a formát, és készítsük el a sajttorta krémjét.
Egy nagy tálba tegyük bele a krémsajtot, a cukrot, a lisztet, a vaníliakivonatot és a pisztáciakrémet. Keverjük őket simára.
Ezután adjuk hozzá a felmelegített tejszín felét (elegendő mikróban 40-50 mp-ig melegíteni), és keverjük finoman össze. Ezután adjuk hozzá a maradék tejszínt is, és ismét keverjük simára.
Végezetül adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét.
Ha jól dolgoztunk, akkor egy selymesen krémes, zöld krémet fogunk kapni.
Ezt öntsük bele a kekszes alappal bíró tortaformába, és hagyjuk, hogy szépen elterüljön.
A sajttortát vízfürdőben sütjük meg: ehhez tegyük bele a tortaformát egy magas falú, a formánknál nagyobb tepsibe. Öntsünk annyi forró vizet a tepsibe, hogy az elérje a sajttortás forma felét.
Óvatosan tegyük be az előmelegített sütőbe, majd 170 vagy picit alacsonyabb fokozaton kb. 45-55 perc alatt süssük meg.
Akkor jó az állaga, ha az oldalai már megsültek, de a közepe még picit remegős.
A kész tortát hagyjuk bent 1 órán át a lekapcsolt sütőben, kis rést hagyva a sütőajtón.
Ezután vegyük ki a sütőből, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.
Másnap vegyük ki a formából, és ízlés szerint díszítsük apróra vágott pisztáciával vagy tejszínhabbal, esetleg még egy kis pisztáciakrémmel, vagy ezek kombinációjával.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors