Álompuha pisztáciás süti: cukormáz borítja a tetejét

pisztacias-suti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az omlós kevert tésztában a pisztácia a főszereplő, mennyei lesz, a tetején pedig cukormáz roppan.

Pisztáciarajongók, figyelem! Ezt az egyszerű kevert sütit kezdőként is elkészítheted, elronthatatlan a receptje, és pihe-puha, pisztáciában gazdag, mutatós desszertet tehetsz az asztalra.

Mind a tészta, mind a máz összeállítása gyerekjáték, csak össze kell keverni a hozzávalókat. Bár viszonylag sokáig kell sütni, a tényleges munka minimális vele. Egy dologra figyelj: ha belül még nyersnek látod a tésztát, de a teteje már barna, fedd le alufóliával, úgy süsd tovább!

Hogy a cukormáz különösen finom legyen, nem vízzel, hanem tejszínnel és olvasztott vajjal kevertük össze a porcukrot, de akár citromlevet vagy más gyümölcslevet is használhatsz!

Pisztáciás süti cukormázzal

pisztacias-suti2

Hozzávalók 16 szelethez

Tészta:

  • 200 g cukor
  • 2 ek méz
  • 220 g vaj
  • 1.5 tk vaníliakivonat
  • 5 db tojás
  • 120 g tejföl
  • 240 g liszt
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk
  • 80 g őrölt pisztácia

Máz:

  • 60 g porcukor
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 2 ek habtejszín
  • 0.5 tk vaníliakivonat
  • 2 ek darabolt pisztácia
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23x13 centis kenyérsütő formát.

Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és pisztáciát.

Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot, a mézet, a puha vajat és a vaníliakivonatot. Keverjük bele a tojásokat is, végül a tejfölt. 

Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, keverjük csomómentesre a masszát.

A kész tésztát öntsük az előkészített formába, egyenletesen oszlassuk el benne. Párszor üssük a formát a konyhapulthoz, hogy ne maradjanak a masszában légbuborékok. Toljuk a sütőbe kb. 1 órára, tűpróbával ellenőrizzük. Ha belül még nyers, de a teteje már aranybarna, fedjük le fóliával, úgy tegyük vissza. A formában hagyjuk fél óráig hűlni, mielőtt kifordítanánk.

A máz hozzávalóit keverjük össze, ha szükséges, adjunk még hozzá habtejszínt. Csurgassuk a süti tetejére, majd szórjuk meg pisztáciával. Várjunk újabb fél órát, míg megköt rajta a máz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük