
A tökéletes házi pita receptje: puha, mégis kellemesen rugalmas a tésztája

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat

Mit kezdjünk a szikkadt kaláccsal és a húsvéti sonkával? Maradékfelhasználás okosan

Áfonyás sült zabkása: a rohanós reggelek megmentője
Közel-Kelet népszerű lapos kenyere a pita, kívül kicsit ropog, a belseje puha. A tészta tökéletesen alkalmas arra, hogy megpakoljuk hússal és zöldségekkel, az egyik legnépszerűbb utcai kaját, a gyrost is ebben kínálják.
Az egyszerű lapos kenyér néhány alapanyagból készül, a tésztát magas hőfokon sütjük, ennek következtében, ha ügyesek vagyunk, szépen megemelkedik. A tészta szélét levághatjuk, így megkapjuk azt a kis zsebet, amibe bátran belepakolhatjuk, amit épp megkívánunk, így kész is a házi gyros.
A legtöbb pitarecept tepsiben készül, én azonban egy-két változtatást eszközölve serpenyőben készítem. Nem csak a sütésnél választottam más megoldást, az alapanyagoknál is újítottam, tejjel gazdagítom a tésztát, amitől sokkal lágyabb lesz az állaga. Dagasztás után 30 perces pihenőt kap a tészta - az ujjaim segítségével kilapítom, kinyomkodom a levegőt a tésztából, majd kis gombócokat formálva továbbpihentetem.
Nyújtásnál érdemes a serpenyőnk méretéhez igazítani a lapos kenyeret. Forró, olajozott serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára kell sütni. Sütésnél az élesztőtől megemelkedik a tészta, így, ha szeretnénk, szintén zsebesre tudjuk alakítani. Az így készült serpenyős pitát görög lapos kenyérnek is szokták nevezni, amit szuvlaki mellé kínálnak.
Pita

Hozzávalók 6 darabhoz
- 370 gramm liszt
- 150 milliliter tej (langyos)
- 75 milliliter víz (langyos)
- 15 gramm élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
Az összes hozzávalót tálba öntjük, alaposan összedolgozzuk, sima felületű, nem ragadós tésztát gyúrunk, amit cipóalakra formázunk, enyhén olívaolajjal megkenjük a tészta felületét, majd tálba tesszük, 30 percig pihentetjük.
A tésztát enyhén lisztezett dolgozófelületen kézzel kilapítgatjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk. A tésztadarabokból kis zsemléket formálunk, konyharuha alatt 10 percig pihentetjük őket. A kis zsemléket kör alakban, tetszőleges vastagságúra nyújtjuk. A lepényeket olajjal enyhén kikent, forró serpenyőben, egyenként mindkét oldalán készre sütjük.
Fotó: Getty Images