A tökéletes házi pita receptje: puha, mégis kellemesen rugalmas a tésztája

pitacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Közel-Kelet népszerű lapos kenyere a pita, kívül kicsit ropog, a belseje puha. A tészta tökéletesen alkalmas arra, hogy megpakoljuk hússal és zöldségekkel, az egyik legnépszerűbb utcai kaját, a gyrost is ebben kínálják.

Az egyszerű lapos kenyér néhány alapanyagból készül, a tésztát magas hőfokon sütjük, ennek következtében, ha ügyesek vagyunk, szépen megemelkedik. A tészta szélét levághatjuk, így megkapjuk azt a kis zsebet, amibe bátran belepakolhatjuk, amit épp megkívánunk, így kész is a házi gyros.

A legtöbb pitarecept tepsiben készül, én azonban egy-két változtatást eszközölve serpenyőben készítem. Nem csak a sütésnél választottam más megoldást, az alapanyagoknál is újítottam, tejjel gazdagítom a tésztát, amitől sokkal lágyabb lesz az állaga. Dagasztás után 30 perces pihenőt kap a tészta - az ujjaim segítségével kilapítom, kinyomkodom a levegőt a tésztából, majd kis gombócokat formálva továbbpihentetem.

Nyújtásnál érdemes a serpenyőnk méretéhez igazítani a lapos kenyeret. Forró, olajozott serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára kell sütni. Sütésnél az élesztőtől megemelkedik a tészta, így, ha szeretnénk, szintén zsebesre tudjuk alakítani. Az így készült serpenyős pitát görög lapos kenyérnek is szokták nevezni, amit szuvlaki mellé kínálnak.

Pita

pitact

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 370 gramm liszt
  • 150 milliliter tej (langyos)
  • 75 milliliter víz (langyos)
  • 15 gramm élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Az összes hozzávalót tálba öntjük, alaposan összedolgozzuk, sima felületű, nem ragadós tésztát gyúrunk, amit cipóalakra formázunk, enyhén olívaolajjal megkenjük a tészta felületét, majd tálba tesszük, 30 percig pihentetjük.

A tésztát enyhén lisztezett dolgozófelületen kézzel kilapítgatjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk. A tésztadarabokból kis zsemléket formálunk, konyharuha alatt 10 percig pihentetjük őket. A kis zsemléket kör alakban, tetszőleges vastagságúra nyújtjuk. A lepényeket olajjal enyhén kikent, forró serpenyőben, egyenként mindkét oldalán készre sütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük