Pizzatészta alaprecept: így lesz tökéletes, rugalmas, jól nyújtható
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A pizzatészta olyan alaprecept, amit eltérően készítenek, van, aki kovásszal, míg más csak simán élesztővel gyúrja - a pihentetést azonban nem szabad kihagyni.
Az olaszok pizzája az egész világot meghódította, rengeteg változata van, nem csak a feltétekből bőséges a kínálat, a tészta elkészítésében is vannak eltérések, mindenki másra esküszik - például a híres New York-i pizza tésztája hűtőben pihen több órán keresztül, ennek a folyamatnak köszönhetően válik rugalmassá, így lehet vékonyra kihúzni. A pizzatészta alapreceptje különböző, ugyanolyan sokszínű, mint a feltét, amivel gazdagítjuk.
Én nem szeretek egyféle receptnél leragadni, érdemes kipróbálni mindig valami újat, de azért jó, ha ismerünk egy biztos alaptésztareceptet, ami gond nélkül, gyorsan elkészül, még úgyis, hogy 1 órát pihentetjük a tésztát.
Egy kis érdekesség a pizzáról
Először Nápoly környékén sütötték, tűz körül elhelyezett köveken, mindenféle feltét nélkül. A régi görögök is sütöttek hasonlót - gazdagon megpakolva húsokkal és zöldségekkel. Az olasz bevándorlóknak köszönhetően érkezett meg Amerikába, innen pedig az egész világot meghódította a pizza.
Pizzatészta alaprecept
Hozzávalók 1 adaghoz
- 20 dekagramm liszt
- 2 dekagramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 pohár langyos víz
Elkészítés:
A sóval összekevert lisztet edénybe szitáljuk, a közepébe mélyedést ásunk, ebbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és a meleg vizet, lágy tésztát gyúrunk belőle. Mikor a tészta elválik az edény falától és a kezünktől, olajjal megkenjük, lefedjük és 1 órát pihentetjük.
A tésztát nyújtsuk vagy húzzuk ki tetszőleges méretűre, de a szélei mindig legyenek vastagabbak. Mielőtt feltét kerülne rá, villával érdemes megszurkálni. Bármit tehetünk rá. Előmelegített 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images