Gluténmentes pizza kukoricalisztből – Sok zöldséggel lesz laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pizzaimádók és a húsevők is nyugodtan tegyenek egy próbát ezzel az izgalmas polentapizzával, nem fogják megbánni.
A polenta, más néven puliszka régen a szegények eledele volt, az erdélyi konyhából terjedt el. A változatos elkészítési módjának köszönhetően egyre népszerűbb fogás lett. Viszonylag semleges íze miatt mindenképpen fűszeres raguk vagy pörköltek mellé érdemes kínálni, a bolognai szósz tökéletesen illik hozzá. Az alapot sütheted sütőben, zöldségekkel rétegezve, sajttal megszórva.
A gluténmentes étrendet követőknek jó hír, hogy a polenta tökéletes pizzaalap is, amelyet jó sok zöldséggel megpakolva érdemes kínálni. Ha nem teszel rá sajtot, a vegán étrendbe is be tudod illeszteni.
Polentapizza
Hozzávalók 4 adaghoz
Alap:
- 200 gramm kukoricadara
- 750 milliliter víz
- 1.5 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
Szósz:
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 150 gramm sűrített paradicsom
- 1 teáskanál cukor
- 2 darab babérlevél
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál rozmaring
- 1 kávéskanál kakukkfű
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál olaj
Feltét:
- 1 darab padlizsán (kisebb)
- 13 darab koktélparadicsom
- 1 fej lilahagyma
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- díszítésnek bazsalikomlevél
Elkészítés:
Az alaphoz főzzük meg sós vízben a kukoricadarát negyed óra alatt, majd pár perccel a vége előtt nyomjuk hozzá a fokhagymát. A masszát szépen egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsiben, hagyjuk, hogy megszáradjon.
Készítsük el a szószt. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, öntsünk rá egy deciliter vizet, majd jöhet a cukor és a fűszerek. A babérlevelet is tegyük bele, majd rotyogtassuk 10 percig közepes lángon. Ha kész, vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a babérleveleket és egyenletesen kenjük el a pizzaalapon.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
A padlizsánt és a paprikát mossuk meg, vágjuk vékony karikákra. A hagymát is karikázzuk fel, a paradicsomokat is vágjuk ketté. Oszlassuk el a zöldségeket és a bazsalikomleveleket a pizzán, majd süssük 10-12 percig. Szeletelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.
Fotó: Getty Images