Prosciutto e melone - A tökéletes egyensúly
Sárgadinnye szárított sonkával, egyszerű, mennyei lakoma

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sárgadinnye sonkával (prosciutto e melone) az egyszerűség és a frissesség szimbóluma. Nemcsak szemet gyönyörködtető, de egyben ősi kombináció is: az édes, lédús dinnye és a sós, száraz sonka harmóniája már a 2. században is ismert volt.

Galénosz, a görög származású római orvos a 2. században élt, és elmélete szerint minden élőlénynek van négyféle tulajdonsága: hideg, forró, száraz és nedves. Ennek megfelelői az elemek: a fűz, a víz, a föld és a levegő. Na most, az antik tudós elmélete szerint, ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, ennek a négy elemnek egyensúlyban kell lennie a testben, amit a legjobban a táplálkozással tudunk elérni.

A dinnye nedvességét és édességét tehát kompenzálni kell valamivel, ami, mi más lenne, mint valami száraz és sós étel: egy jóféle szárított sonka. Ez az elmélet olyan jól sikerült Galénosznak a gyakorlatban, hogy a belőle származó ételkombináció máig fennmaradt, bejárta a világot, most pedig éppen szezonja, nekünk pedig szerencsénk van.

Szárított sonka

Már megint az van, hogy ez az étel is csak kiváló minőségű alapanyagokból működik. A gépsonka nem az, sőt, a pácolt, friss sonkák sem jók most, még akkor sem, ha 98 százalék a hústartalmuk. Ehhez az ételhez sózott, levegőn szárított, hetekig-hónapokig érlelt, és papírvékonyra szeletelt sonka kell. Olasz prosciuttóval: Pármai sonkával, esetleg spanyol Serrano sonkával, Ibericoval remek, de ha nincs más, Fekete erdei sonkával is működik, habár ez utóbbi füstölt. Ezeket a legtöbb szupermarketben ma már mindig lehet kapni. Szóval, ne tárd szét a karjaid, hogy nincs más, és ne egyezz ki másban, így lesz az igazi az élmény.

Prosciutto e melone

prosciutto

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab mézédes sárgadinnye
  • 20 dekagramm prosciutto (vagy más levegőn szárított sonka)
  • 1 opcionáls olívaolaj
  • 1 opcionáls balzsamecet
  • 1 opcionáls rukkola
  • 1 opcionáls parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A dinnyét vékony szeletekre, vagy falatnyi darabokra vágjuk, a héjától megtisztítjuk. Egy tányérra tesszük.

Ha akarjuk, belegöngyölhetjük a sonkába a dinnyét, de lehet úgy is, hogy összegyűrjük a szeleteket, és ráhelyezzük szépen a dinnyére, vagy rózsát formálunk belőle.

Ha szeretjük a ruccolát, tehetünk mellé azt is, vagy meglocsolhatjuk olívaolajjal, balzsamecettel, tehetünk rá parmezánt... de a legjobb, ha semmit sem csinálunk, csak a dinnyét és a sonkát esszük együtt. Mennyei lakoma.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük