Puding olaszul egyszerűen: a panna cotta az egyik legfinomabb olasz desszert
Egyszerű, trendi, finom, gyümölcsös

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tudsz pudingot főzni? Akkor nyilvánvalóan a panna cotta is sikerülni fog. Biztos lehetsz benne, amennyivel jobban hangzik az utóbbi, annyival finomabb is. A panna cotta nem más, mint egy egyszerű vaníliás tejpuding, nyáron természetesen gyümölcsös öntettel.

Ebbe a könnyű, remegős, olasz édességbe tulajdonképpen csak tejszín, jó minőségű tej, némi vanília, cukor, és zselatin kell, minden más opcionális. Elrontani nem igazán tudod, habár ahány helyen nézed, annyiféle receptet fogsz találni.

A különbség a tejszín-tej arányában, a cukor mennyiségében, és a felhasznált zselésítőben lehet. Ez utóbbi eredetileg halcsontból kifőzött enyv volt, (lévén olasz édesség), de ettől ma már szerencsére nyugodtan eltekinthetünk. Használhatsz zseléport, színtelen tortazselét, lapzselatint, vagy, ha tartod magad a szép vega hagyományokhoz, akkor agar-agarral is működik a dolog, természetesen. 

Haladók tányérra borítják, kezdők pohárban kínálják

Ha vendégeket vársz, kalkuláld bele, hogy 5-6 órára feltétlenül szükség van ahhoz, hogy a krémed megszilárduljon. Tálaláskor két módszer közül választhatsz, van a haladó, bevállalós, amikor már annyira bízol a bevált receptedben és a technikádban, hogy szuflés tálkában hagyod megdermedni a tejpudingot, majd tányérra borítod, és ott csorgatod körbe jól az öntettel. A kezdőknek azonban a szép, átlátszó üvegpohárban, vagy trendi csatos üvegben tálalást javasoljuk elsőre. Az öntet így is simán elfér a tetején, viszont megússzuk a tányérra borítással járó izgalmakat. Persze, egyszer mindent el kell kezdeni...

Málnás panna cotta

panna cotta

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 4 deciliter habtejszín
  • 3 deciliter tej (3,5% zsírtartalmú)
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy más vanília)
  • 4 kávéskanál lapzselatin 4 lap/ zselépor
  • 20 dekagramm Az öntethez málna
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet és a tejszínt a vaníliával együtt, vastag talpú nyeles lábasban felforraljuk.

Levesszük a hőforrásról, belekeverjük a cukrot és a zseléport, addig kevergetjük, amíg fel nem oldódik. Hagyjuk egy kissé kihűlni.

Tálkákba vagy poharakba töltjük, és betesszük a hűtőszekrénybe. 4-5 óra kelleni fog neki, amíg teljesen megdermed.

Közben elkészítjük a málnaöntetet. A málna harmadát félretesszük díszíteni. A többit összekeverjük a cukorral, majd botmixerrel pépesítjük. Szitán áttörve magtalanítjuk. Kész is az öntet. Tálaláskor ebből kanalazunk a panna cotta tetejére, és néhány málnaszemmel díszítjük.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük