Fokhagymás fűszervaj pillanatok alatt: az egyszerű pirítóst is feldobja
A fokhagymától picit csípős, a zöldfűszerektől és a citromlétől pedig friss lesz az összhatás.
A pull-apart kenyérnek nem igazán létezik magyar neve, lefordítva talán a szétszedhető vagy téphető a legjobb megfelelők, hiszen erről van szó: a kenyér több darabban kerül a sütőformába, így sütés után szeletelés nélkül, kézzel is könnyen elválaszthatók egymástól a szeletek. Ebből a szempontból kissé az aranygaluskára hasonlít.
Érdekessége, hogy a rétegek közé valamilyen töltelék kerül, ami ez esetben egy pikáns fokhagymás-zöldfűszeres fűszervaj, ami a sütés során szinte egybeolvad a tésztával, és az egész kenyeret átjárják az aromák. A fűszervajat kedvedre variálhatod, tavasszal akár ezt a medvehagymás változatot is kipróbálhatod, vagy éppen édes töltelékre is cserélheted.
A cukrot keverjük el a langyos szójaitalban, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre 8-10 percre, hogy felfusson.
Közben keverjük a liszthez a sót, és öntsük hozzá a felfutott élesztőt is. Dolgozzuk össze, adjuk hozzá az olívaolajat, majd dagasszuk 8-10 percig, vagy amíg egy sima, ruganyos tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük meleg helyen.
Közben készítsük el a fűszervajat. Ehhez hagyjuk a vajalternatívát szobahőmérsékletűre melegedni, majd dolgozzuk bele a fűszereket. Tegyük félre.
Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle egy kb. 40x40 cm-es négyzetet. Egyenletesen kenjük be a felületét az előkészített fűszervajjal, majd éles késsel vágjuk 16 szabályos négyzetre. Az így létrejött kis négyzeteket sorakoztassuk, állítsuk egy sütőpapírral bélelt 30x10 cm-es tepsibe, majd takarjuk le, és ismét pihentessük 20-30 percig.
Kenjük be a tetejét kevés olívaolajjal, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu