Mennyei kenyér fokhagymás fűszervajjal: képtelenség neki ellenállni

4
Nyomtatás
Pull-apart-kenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pull-apart kenyér egy különlegesen megformált, kelt tésztából készült ínyencség, amelyet gazdag fokhagymás fűszervaj tesz fenségessé.

A pull-apart kenyérnek nem igazán létezik magyar neve, lefordítva talán a szétszedhető vagy téphető a legjobb megfelelők, hiszen erről van szó: a kenyér több darabban kerül a sütőformába, így sütés után szeletelés nélkül, kézzel is könnyen elválaszthatók egymástól a szeletek. Ebből a szempontból kissé az aranygaluskára hasonlít.

Érdekessége, hogy a rétegek közé valamilyen töltelék kerül, ami ez esetben egy pikáns fokhagymás-zöldfűszeres fűszervaj, ami a sütés során szinte egybeolvad a tésztával, és az egész kenyeret átjárják az aromák. A fűszervajat kedvedre variálhatod, tavasszal akár ezt a medvehagymás változatot is kipróbálhatod, vagy éppen édes töltelékre is cserélheted.

Pull-apart kenyér

Pull-apart-kenyer-c

Hozzávalók 16 szelethez

A tésztához:

  • 300 ml langyos szójaital (vagy víz)
  • 2 tk cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g liszt
  • 2 tk
  • 100 ml olívaolaj

A fűszervajhoz:

  • 150 g vegán vajalternatíva
  • 3 gerezd fokhagyma lezúzva
  • 2 ek friss petrezselyem apróra vágva
  • 1 ek friss metélőhagyma apróra vágva
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk bors
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot keverjük el a langyos szójaitalban, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre 8-10 percre, hogy felfusson.

Közben keverjük a liszthez a sót, és öntsük hozzá a felfutott élesztőt is. Dolgozzuk össze, adjuk hozzá az olívaolajat, majd dagasszuk 8-10 percig, vagy amíg egy sima,  ruganyos tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük meleg helyen.

Közben készítsük el a fűszervajat. Ehhez hagyjuk a vajalternatívát szobahőmérsékletűre melegedni, majd dolgozzuk bele a fűszereket. Tegyük félre.

Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle egy kb. 40x40 cm-es négyzetet. Egyenletesen kenjük be a felületét az előkészített fűszervajjal, majd éles késsel vágjuk 16 szabályos négyzetre. Az így létrejött kis négyzeteket sorakoztassuk, állítsuk egy sütőpapírral bélelt 30x10 cm-es tepsibe, majd takarjuk le, és ismét pihentessük 20-30 percig.

Kenjük be a tetejét kevés olívaolajjal, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon