Darált pulykahúsból készült, szaftos húsgombóc: így készítve nem fog szétesni a húsgolyó
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szaftos húsgombóc egyszerűen készül, bármilyen köret mellé jólesik majd fogyasztani.
Nagy kedvenc a húsgombóc, hiszen tényleg macera nélkül elkészül, izgalmasan fűszerezhető, változatosan kerülhet a tányérra. Akár levesbetétként, de bármilyen más körettel kínálva is isteni finom, még szendvics is készülhet belőle.
A húsgombócok készítésénél érdemes bátran bánni a fűszerekkel, sokkal finomabb lesz a hús, ha jól érződnek benne az ízek. A darált húsból készült kis labdák masszájába mindig érdemes zsemlemorzsát is keverni, mert úgy sokkal lazább állagú lesz. A begyúrásnál lehetőleg gyorsan kell dolgozni, különben kemények lesznek a gombócok.
Mielőtt a paradicsomos mártásba kerülnének, kevés olajon körbe kell pirítani őket, mert így nem fognak szétesni. A bekevert darált hús lefedve, a hűtőben pihenhet egy egész éjszakát, így másnap időt lehet megspórolni a vacsora elkészítésével.
Pulykahúsgolyó
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm darált pulykahús
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 fej hagyma
- 2 darab szárzeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab babérlevél
- 400 gramm sűrített paradicsom
- 500 milliliter víz
- ízlés szerint tabasco vagy chiliszósz
- ízlés szerint só és bors
- 2 evőkanál olaj
- 25 gramm zsemlemorzsa
- petrezselyem vagy koriander
- reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A vajat magas falú edényben olvasszuk fel, majd szórjuk rá a lisztet, kevergetve pirítsuk addig, míg világosbarnára pirul. Ezután dobjuk rá a finomra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, zeller) és a babérlevelet, pirítsuk néhány percig, majd öntsük rá a sűrített paradicsomot és 2 bögre vizet. Lefedve, alacsony lángon főzzük 15 percig, amíg a gombócokat előkészítjük.
A darált húst tegyük keverőtálba, sóval és borssal ízesítsük, adjunk hozzá tabasco vagy chiliszószt és zsemlemorzsát, kézzel dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle golyókat.
A megformázott golyókat forró, olajos serpenyőben, több adagban pirítsuk körbe, majd az elkészült gombócokat helyezzük a paradicsomos mártásba, főzzük 10-15 percig, míg átpuhulnak.
Az elkészült húsgombócokat rizzsel, tésztával vagy krumplival kínáljuk, a tetejét ízlés szerint sajttal, petrezselyemmel vagy korianderrel szórjuk meg.
Fotó: Getty Images