Szaftos pulykamell Wellington módra: a karácsonyi asztal éke lesz

pulyka-wellington
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyűgözd le a vendégeket ezzel a szaftos és ízletes pulyka Wellingtonnal, nincs ennél látványosabb és finomabb húsétel.

Nem csak bélszínből készíthetsz szaftos és mutatós Wellingtont, a pulykamellet is új szintre emelheted ezzel a módszerrel. Igaz, picit időigényes az összeállítása, de garantáltan lenyűgözöd majd vele a családot és a barátokat.

A pulykamellfilét érdemes elősütni, és csak utána csomagolni a gombapástétomos leveles tésztába. Ha félsz, hogy kiszárad, a biztonság kedvéért még baconnel is körbetekerheted sütés előtt.

Hogy a gombapástétom is ízletes és különleges legyen, vörös áfonya és dió került bele, de a fűszerezésről se feledkezz meg, a zöldfűszerek mellé mehet bőven só és bors is. 

Pulyka Wellington

pulyka-wellington2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg pulykamellfilé
  • 2 ek olaj
  • 370 g leveles tészta
  • 300 g csiperkegomba
  • 70 g pekándió/dió
  • 1 marék aszalt vörös áfonya
  • 1.5 tk kakukkfű
  • 0.5 tk rozmaring
  • 20 g parmezán
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 db tojás (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A pulykamellfilét, ha szükséges, tisztítsuk meg, majd kenjük be alaposan olajjal, sóval, borssal és 1 tk. kakukkfűvel ízesítsük. Ha szükséges, hústűvel rögzítsük itt-ott a húst, hogy szebb formája legyen, ne nyíljon szét a sütőben.

Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a sütőbe 50-60 percre. Akkor jó, mikor a belső hőmérséklete 70 fok.

Vegyük ki a sütőből, fedjük le, majd tegyük félre hűlni.

Közben készítsük el a pástétomot: a vörös áfonyát áztassuk annyi meleg vízbe, amennyi ellepi, hogy picit megpuhuljon.

A csiperkegombát tisztítsuk meg, vágjuk apróra. Tegyünk egy serpenyőbe 1-2 ek. olajat, dobjuk rá a gombát, majd pirítsuk addig, míg a kiengedett folyadék elpárolog és a gomba itt-ott megpirul. Ekkor szórjuk rá a maradék fél tk. kakukkfüvet, a rozmaringot, és adjuk hozzá a vörös áfonyát a vízzel együtt. Addig főzzük, míg az összes folyadék elpárolog.

Tegyük a keveréket aprítógépbe a dióval együtt, majd dolgozzuk szinte pürésre. Keverjük bele a parmezánt, a zsemlemorzsát, majd fűszerezzük sóval, borssal.

Terítsük ki a leveles tésztát (vagy nyújtsuk ki, ha tömbben van), majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

A gombás keveréket oszlassuk el a tésztán úgy, hogy kb. háromszor akkora területet lefedjen, mint amennyit a pulykamell fog. A széleket hagyjuk szabadon.

A pulykamellről itassuk fel a nedvességet, majd tegyük a gombás keverékre, a tésztalap alsó harmadába. Kenjük le a tészta széleit felvert tojással, majd a rövidebb oldalát hajtsuk rá a pulykamellre, utána pedig a hosszabb oldalával fedjük be az egészet. A végeket nyomkodjuk picit be.

A tészta tetejét gyémánt alakban vagdossuk be, majd kenjük le a felvert tojással.

Toljuk a sütőbe nagyjából 40-45 percre, míg a tészta szép aranybarna lesz.

Hagyjuk pár percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük