Mutatós lazac Wellington az ünnepi asztalra: hallal készítve is isteni

lazac wellington cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem a legegyszerűbb recept, de sokkal gyorsabb az eredetinél, ráadásul annyira mutatós, hogy mindenkit le fogsz venni a lábáról.

A Wellington-bélszín hallatán biztosan az órákig tartó konyhában álldogálás jut eszedbe, hiszen ezt az ételt tényleg csak akkor érdemes elkészíteni, ha nem sietsz az ebéddel, és ha el szeretnéd kápráztatni a családot és/vagy a vendégeket. A Wellington-bélszín, vagyis a Beef Wellington, angol eredetű fogás, amelyben a legjobb minőségű húst érlelt sonka, gomba és leveles tészta öleli körbe, majd az egész a sütőben sül kívül ropogósra, belül szaftosra. Ha karácsonyi kiadásban készítenéd, akkor Gordon Ramsay gesztenyés változatát próbáld ki.

Ezzel a módszerrel nemcsak húst, hanem mást, például sajtot is süthetsz, a camembert tökéletes lesz, nagyon mutatós, ahogy a sült sajt kifolyik a tésztából. Az újításoknál maradva, és ha már karácsony, akkor bélszín helyett készítsd lazaccal. A lazac amúgy is hálás alapanyag, kevés munkával szuper fogásokat állíthatsz össze belőle.

Ha gyorsabb receptet keresel, csak süsd össze zöldségekkel, és ízesítsd citrommal. A lazac és a spenót tökéletes páros, ahogy ebben francia sós pitében is. 

Ünnepi lazac Wellington

lazac wellington recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma
  • 120 gramm bébispenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 100 gramm krémsajt (natúr)
  • 25 gramm zsemlemorzsa
  • 25 gramm parmezán
  • 1 csomag leveles tészta
  • 4 szelet lazacfilé (bőr nélkül)
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk egészen apróra. A tojást verjük fel, és tegyük félre. 

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a spenótot és a zúzott fokhagymát, borsozzuk, majd vegyük egész alacsonyra a hőmérsékletet, és kanalazzuk rá a krémsajtot. Amikor elolvadt, adjuk hozzá a parmezánt és a zsemlemorzsát. Keverjük jól össze, majd vegyük le a tűzről. 

A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát görgessük ki, majd vágjuk 4 egyenlő részre. Mindegyik részbe fektessünk bele egy szelet halat úgy, hogy maradjon egy centiméter hely a széleknél. A lazacszeleteket kenjük meg a spenótos krémmel. Egy evőkanál domború felével csináljuk, úgy nagyon szépen egyenletesen el tudjuk kenni. A tészta sarkait kenjük meg a felvert tojással, majd csomagoljuk be a halat úgy, hogy először a tészta hosszabb, majd a rövidebb oldalait simítjuk egymásra.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, majd fektessük rá a batyukat úgy, hogy a hajtott felük legyen lefelé. Egy éles késsel ferdén vagdossuk be a tésztát, majd kenjük le tojással.

Süssük a lazacot 30 percig, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük