10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
A karácsonyi lakoma meghitt pillanat a családok életében, amit egy ízletes fogással még különlegesebbé varázsolhatsz. Épp ezért ajánlunk most néhány csodás sültreceptet, melyeknek a látványától is eláll mindenki lélegzete.
A karácsonyi asztal klasszikus kötelezői közé tartozik a töltött káposzta, halászlé és valamilyen sült, a leggyakrabban kacsa vagy pulyka.
A hagyományos sültek mellett érdemes kipróbálni újragondolt recepteket is, ilyen az almával töltött sertéskaraj, melynek a töltelékében áfonya is helyet kaphat, vagy az egészben sült narancsos kacsa. Ha még nem tudod, milyen sülttel készülj az ünnepi lakomára, akkor most jó helyen jársz, mutatjuk kedvenc receptjeinket.
Sült kacsacomb
A sült kacsacomb sok családban kötelező az ünnepi asztalon. A combok hagyományosan, egyszerű fűszerekkel ízesítve is készülhetnek, és persze egzotikusabb ízekkel is érdemes kipróbálni. Mi most a szimpla vonalnál maradunk, és sóval, borssal fűszerezve ajánljuk. A kacsacomb akkor a legfinomabb, ha a bőre jó ropogós, a húsa pedig omlós, szaftos marad. A titok az irdalás, így a hús a saját zsírjában pirul.
Májjal töltött csirkecomb
A töltött csirkecomb is remekül illik az ünnepi asztalra. A gusztusos combokat többféle töltelékkel elkészítheted, mi most májjal ajánljuk. A májas töltelék akkor az igazi, ha majoránna is kerül bele, a legjobb, ha friss fűszernövényt használsz. A töltelékhez borsót, gombát és aszalt paradicsomot is adhatsz pluszban, így még ünnepibb lesz. Ha szeretnéd, a hús mellé zöldségeket is tehetsz, így a körettel együtt pirul a hús.
Fűszeres sült pulykamell
A pulykának is bérelt helye van az ünnepi asztalon. A vállalkozóbb kedvűek egyben is megsüthetik a húst, de a szárnyas alkatrészeit is használhatod. A pulykamellet remekül lehet tölteni, de simán csak fűszeresen is készre sülhet. A húst barna mártással kínáld, így sokkal finomabb. Ha pedig maradna belőle, ne aggódj, másnap vékonyan szeletelve szendvicsalapanyagnak is tökéletes.
Gombával töltött dagadó
A dagadó izgalmas alapanyag, érdemes tervezni vele az ünnepre. A húst sokféle töltelékkel megpakolhatod, finom májjal vagy gombával készítve. A gombával töltött dagadó fenséges fogás, garantáltan ízlik majd a családnak. A sült elkészítése nem nehéz, arra azonban figyelj, hogy ne süsd túl, mert akkor száraz lesz. Ha pedig a töltelékből több készült, akkor tedd a hús mellé, vagy süss belőle gombafasírtot.
Almával töltött ünnepi sertéskaraj
A pompás sült az ünnepi asztal éke, mely az almás tölteléktől és a pecsenyelétől ellenállhatatlan. Az egyben sült karaj nagyon kívánatos, az almás töltelék nagyon jól passzol a húshoz, amit még különlegesebbé varázsolhatsz, ha vörös áfonyát is keversz hozzá. A hús alatt keletkezett pecsenyelét tilos kiönteni, tálalásnál hasznát veheted, vagy más ételek elkészítésénél is használhatod.
Lassú tűzön sült sertéslapocka
A lassú tűzön készült sertéslapocka annyira omlós, hogy szinte szétolvad a szájban. A mutatós sült elkészítése időigényes, hisz alacsony hőfokon sül jó sokáig, de a tényleges munkát a sütő végzi. A sertéslapocka csonttal és nélküle is sütőbe kerülhet: bárhogy is készüljön, a hús alá vörösbor is kerüljön, ami garantálja, hogy sütés közben szaftos maradjon.
Pompás egyben sült csirke
Az ünnepi asztalra egyben sült csirke is kerülhet. Kívánatos és ízletes, és jól fűszerezhető, érdemes ízlés szerint variálni. A receptben egy alapfűszerezést ajánlunk, amit ki lehet egészíteni más ízesítőkkel, ilyen a rozmaring, kakukkfű, chili, majoránna. A hús mellé zöldségek is kerülhetnek, így a körettel együtt kerül ki a sütőből a hús.
Sült császárhús
A lassan sült császárhús remek választás a karácsonyi vagy a szilveszteri asztalra. A sült mellé remekül illenek a hideg saláták, vagy lencsefőzelékkel is kínálhatod. A hús szuper alapanyag, szereti a fűszereket, rengeteg izgalmas ízesítéssel kipróbálhatod. Jól áll neki az ázsiai vonal, de egy egyszerű mustáros páctól is csodás lesz.
Baconnel körbetekert aszalt szilvás csirkemell
A gusztusos, baconnel körbetekert, aszalt szilvás csirkemell egyszerűen szervírozható, jól mutat az ünnepi asztalon. A csirkemellet érdemes jó vékonyra klopfolni, így szépen meg tudod tölteni mindenféle különleges finomsággal. Az elkészült roládra bacon is kerül, így sütés közben nem szárad ki a hús és plusztízt kap.
Sertésszelet paradicsommal és sajttal sütve
A paradicsommal és sajttal megkoronázott sertésszelet nem a hagyományos módon készül, a hús forró levegős gépben pirul, finom és szaftos lesz. Édesburgonyával és lila káposztával is kínálhatod.
Fotók forrása: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors