Sörtésztába mártott cukkini: könnyű, nyári húsmentes vacsora
Ha szereted a bundázott zöldségeket, a sörtésztába mártott cukkini is nagyon hamar a kedvenc receptjeid közé fog tartozni.
Semmi munkád nem lesz ezzel a rakott cukkinivel, az oroszlánrészét a sütő végzi helyetted, mégis nagyon finom ételt tálalhatsz. Mivel a cukkininek viszonylag semleges az íze, bátran fűszerezheted, az alábbi receptben a krémes szósz ízesíti.
A szósz alapja tejföl és majonéz, de kerül még bele sok-sok sajt és tojás is, utóbbi fogja össze a masszát. Mivel a majonéz és a sajt is sós, nem kell túlgondolni a fűszerezést, egy kevés fokhagyma és őrölt tarka bors bőven elég bele.
A cukkini nagyon puhára sül, a szósz pedig nagyon krémes, így az ellensúlyt a ropogós morzsa képezi, nem érdemes lehagyni a tetejéről.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A cukkiniket mossuk meg, a végeiket vágjuk le, majd kockázzuk őket össze.
Egy tálban keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a reszelt sajtot és a tojásokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a fokhagymaport.
Forgassuk bele a cukkinikockákat is.
Öntsük ezt a keveréket egy kivajazott 2 liter űrtartalmú tálba.
Közben olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, pirítsuk meg rajta a morzsát.
Szórjuk a cukkini tetejére, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg a cukkini megpuhul.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu