Rakott krumpli édesburgonyából: sokkal egészségesebb

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rakott krumpli olyan nosztalgikus étel, amit magamtól szinte sosem készítenék el, hacsak valamilyen ízről vagy illatról eszembe nem jut egy gyerekkori emlék.

Ugyanis, amint nekiállok, mindig rájövök, hogy csapdába kerültem. Az úgynevezett egyszerű ételek csapdájába. Hiszen nincs itt semmi furfang, nem kell hozzá különleges csuklómozdulat, technológiai tudás, thai citromfű vagy másik nehezen beszerezhető alapanyag, tehát, úgymond egyszerű.

De aztán az ember ott áll másfél órát a konyhában, pucolja a forró krumplit, tojást, elmossa a második fazekat is, és halkan mérgelődik magában, hogy már ráment erre a nagy egyszerűségre a délelőtt és még mindig hátra van a sütés.

Szóval a rakott krumpli nagyon lassan elkészíthető étel, ami sok mosogatással jár együtt, de óriási boldogságot okoz - különösen annak, aki ovis korában nagyon szeretett a rakott krumpli illatára hazaérni és lopkodni a kihűlt, ropogósra sült szélekből. 

Sokat nem kell újítani a recepten, úgy jó az, ahogy van, de most volt egy nagy darab édesburgonyám, úgyhogy azzal variáltam a sima krumplit, és elég jól sült el a dolog.

Édeskrumplis rakott burgonya

rakott krumpli

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab édesburgonya
  • 4 darab burgonya
  • 6 darab tojás
  • 200 gramm kolbász
  • 3 deciliter tejföl
  • ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat héjában puhára főzzük, és még forrón lehúzzuk a héjukat. Hagyjuk őket hűlni.

Közben 7 perc alatt főzzünk meg a tojások közül ötöt, és hideg vízben hűtsük le őket. A maradék tojást felverjük, elkeverjük a tejföllel, enyhén sózzuk. A kolbászt felkarikázzuk.

A kihűlt, megpucolt krumplikat felszeleteljük, a tojásokkal ugyanígy teszünk.

Egy nagy tálat kivajazunk és kirakjuk krumplival. Erre jön a tojás, a kolbász és a tejföl fele. Következik a maradék krumpli, kolbász, tojás, tejföl, majd a tetejére megint krumpli és tejföl kell. 180 fokos sütőben 20 percig lefedve, további 20 percig fedő vagy alufólia nélkül sütjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon