Sok-sok sajttal pirult rakott tészta: hús helyett kelbimbó gazdagítja
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Igazi kényelmi étel, tökéletes vegetáriánus rakottas, ami bizony még a húsevőknek is ízleni fog.
Megérkeztek a zimankós napok, ilyenkor tápláló, meleg és persze finom ételekre vágyik az ember. És igen, ha lehet, gyorsan készüljön el a finomság. Pörgős hétköznapokra, mikor tényleg nagy a rohanás, a kelbimbóval és sok-sok sajttal dúsított tészta remek választás, minden egyes falat jól fog esni.
Rakott tésztát amúgy sem nagy ördöngösség készíteni, a kelbimbós az egyszerű variációk közé tartozik. A mini káposzta nagyon egészséges, bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, szezonjában érdemes gyakran használni, hisz feltölti a szervezetet értékes anyagokkal. Még azt sem lehet mondani a zöldre, hogy ne lenne finom, csak tudni kell helyesen elkészíteni. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ne főzd túl, mert akkor elveszti vitamin- és ásványianyag-tartalmát, plusz rossz lesz a zamata.
A kelbimbóhoz szuperül illik a fehér mártás, a tejszín és a szerecsendió. Ha szeretnéd, tészta hozzáadása nélkül is megsütheted, úgy tökéletes kísérője lehet a különböző sülteknek.
Rakott tészta kelbimbóval
Hozzávalók 4 személyre
- 350 gramm tészta
- 250 gramm kelbimbó
- vaj szükség szerint
- 300 milliliter főzőtejszín
- 3 evőkanál tejföl
- só és bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 25 dekagramm sajt
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A megtisztított kelbimbót forrásban lévő vízben főzzük 5-7 percig, majd hideg vízben hűtsük le.
A kelbimbót (félbe is lehet vágni) és a tésztát forgassuk egybe, majd öntsük vajjal kikent tepsire (jénaira vagy más hőálló edényre).
A tésztát és a kelbimbót fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, utána adjuk hozzá a tejszínt, tejfölt, alaposan keverjük össze.
A sajtot reszeljük le, egy részét forgassuk egybe a zöldséges tésztával, a maradékot pedig szórjuk a tetejére.
A rakott tésztát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 20-30 perc alatt süssük készre, míg szép aranybarna lesz a sajt.
Fotó: Getty Images