Sok-sok sajttal pirult rakott tészta: hús helyett kelbimbó gazdagítja

ksrtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi kényelmi étel, tökéletes vegetáriánus rakottas, ami bizony még a húsevőknek is ízleni fog.

Megérkeztek a zimankós napok, ilyenkor tápláló, meleg és persze finom ételekre vágyik az ember. És igen, ha lehet, gyorsan készüljön el a finomság. Pörgős hétköznapokra, mikor tényleg nagy a rohanás, a kelbimbóval és sok-sok sajttal dúsított tészta remek választás, minden egyes falat jól fog esni.

Rakott tésztát amúgy sem nagy ördöngösség készíteni, a kelbimbós az egyszerű variációk közé tartozik. A mini káposzta nagyon egészséges, bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, szezonjában érdemes gyakran használni, hisz feltölti a szervezetet értékes anyagokkal. Még azt sem lehet mondani a zöldre, hogy ne lenne finom, csak tudni kell helyesen elkészíteni. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ne főzd túl, mert akkor elveszti vitamin- és ásványianyag-tartalmát, plusz rossz lesz a zamata.

A kelbimbóhoz szuperül illik a fehér mártás, a tejszín és a szerecsendió. Ha szeretnéd, tészta hozzáadása nélkül is megsütheted, úgy tökéletes kísérője lehet a különböző sülteknek.

Rakott tészta kelbimbóval

ksrtct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 350 gramm tészta
  • 250 gramm kelbimbó
  • vaj szükség szerint
  • 300 milliliter főzőtejszín
  • 3 evőkanál tejföl
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 25 dekagramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A megtisztított kelbimbót forrásban lévő vízben főzzük 5-7 percig, majd hideg vízben hűtsük le.

A kelbimbót (félbe is lehet vágni) és a tésztát forgassuk egybe, majd öntsük vajjal kikent tepsire (jénaira vagy más hőálló edényre).

A tésztát és a kelbimbót fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, utána adjuk hozzá a tejszínt, tejfölt, alaposan keverjük össze.

A sajtot reszeljük le, egy részét forgassuk egybe a zöldséges tésztával, a maradékot pedig szórjuk a tetejére.

A rakott tésztát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 20-30 perc alatt süssük készre, míg szép aranybarna lesz a sajt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük