Parmezánnal sült burgonya: tökéletes ünnepi köret húsok mellé
A parmezán karakteres íze még egy egyszerű sült krumpliból is képes isteni köretet varázsolni.
Amennyire összetetten hangzik ez a fogás, olyannyira egyszerű elkészíteni: csupán csirkemell, szalonna, tejföl, parmezán és házilag készült Ranch öntet kell hozzá.
A csirkemell szaftja a tejföltől lesz extra sűrű, a selymességet pedig a parmezán kölcsönzi majd. A bacon a sósságért felel, a Ranch öntet pedig a karakteres ízélményért.
A Ranch öntet folyékony alapanyagait helyettesítheted görög joghurttal is, így egy fokkal egészségesebb és könnyedebb öntetet készíthetsz.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy 20x25 cm-es tepsit kenjünk ki olajjal, majd tegyük félre.
A szalonnát kockázzuk fel egészen apróra.
A csirkemelleket egyesével dörzsöljük be sóval és borssal, majd mindkét oldalukat szórjuk meg reszelt sajttal. A sajtnak körülbelül a fele megy a csirkemellekre.
Egy közepes tálban keverjük össze a Ranch öntetet a tejföllel. A Ranch öntet elkészítéséhez itt mutatunk receptet.
A csirkemelleket fektessük bele a korábban kikent tepsibe, szépen egymás mellé.
Ezután öntsük le a tejfölös Ranch öntettel, szórjuk rá a korábban apróra vágott bacont, végül pedig zárásként szórjuk meg az egészet a maradék parmezán sajttal.
A tepsit tegyük az előmelegített sütőbe, és 20-30 perc alatt süssük készre a csirkemelleket.
Ha túl magasnak ítélnénk a hőfokot, és a csirke teteje kezdene megkapni, vegyük lejjebb a sütőt 170 fokra, illetve akár alufóliával is letakarhatjuk a tepsit, így a csirke biztosan meg fog párolódni, és esélye sem lesz kiszáradni.
Ha elkészült a csirke, picit pihentessük, hogy tudjon hűlni, majd ízlés szerint, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Köretként salátát, rizst vagy tésztát is készíthetünk mellé, mindegyik mellett megállja a helyét ez a csirkés főétel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu